Naast een roker zitten die niet rookt, kan al schadelijk zijn.

06-03-2020 21:05            

Onderzoekers van de universiteit Yale hebben onderzoek gedaan naar de rooklucht in een bioscoop. (beeld ter illustratie).                             

Beeld: iStock.                     
Rookt jouw partner of collega? En doet die dat netjes buiten?

Dat is op zich goed nieuws voor je gezondheid, maar helemaal gerust kun je dan nog niet zijn. Nieuw onderzoek toont aan dat naast een roker zitten die op dat moment niet rookt, óók al schadelijk kan zijn. Zoals in een bioscoop.


Onderzoekers van de universiteit Yale hebben een week lang de luchtkwaliteit gemeten in een zaal van een bioscoop, een plek dus waar niet mag worden gerookt maar wel rokers komen. De luchtkwaliteit verslechterde aanzienlijk tijdens films voor volwassen, zo bleek.


De wetenschappers konden de schadelijke stoffen van sigarettenrook duidelijk meten. Bij de vertoning van kinderfilms, was nauwelijks een toename te zien.


Geabsorbeerd:

Rokers blijken de gevaarlijke stoffen uit de sigarettenrook letterlijk bij zich te dragen, zo staat in het onderzoek dat gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift Science Advances. De stoffen worden geabsorbeerd in het lichaam en de kleding van de roker en vervolgens afgegeven in de omgeving. Mensen in de buurt worden zo blootgesteld aan de nadelige effecten van sigaretten.


Eerder was al bekend dat de rook zich kan hechten aan muren en andere oppervlakten. Dat is een reden voor hotels en autoverhuurbedrijven om mensen te verbieden te roken in hotelkamers en auto's, maar dat is vooral vanwege de geur.


Duizenden doden:

Als een niet-roker de tabaksrook van andere rokers inademt noemen we dat 'meeroken' of 'passief roken'. Volgens een schatting van het RIVM overlijden in Nederland jaarlijks enkele duizenden mensen aan hart- en vaatziekten als gevolg van meeroken en enkele honderden aan longkanker. 


Van meeroken blijkt nu dus ook al sprake als je in de buurt bent van een roker, zónder dat die persoon op dat moment rookt.


Lees ook:


Miniatuurvoorbeeld        

        

Dit is wat meeroken met je kinderen doet.De vervuilde lucht die het publiek inademende, is volgens onderzoekers te vergelijken met de schadelijke lucht die meerokers normaal in hun longen krijgen. De lucht werd tijdens de vertoning van de film steeds schoner, maar de rooklucht verdween nooit helemaal. Dat komt omdat de rook zich ook hecht aan oppervlaktes en meubels.


De onderzoekers benadrukken dat bioscopen niet per definitie viezer zijn dan andere openbare gebouwen. De bioscoop die is onderzocht, zit in een modern pand dat goed wordt geventileerd. Bezoekers van dit soort gebouwen worden beperkt blootgesteld aan de schadelijke lucht van rokers. 


Hogere concentraties:

In minder goed geventileerde ruimtes, zoals in cafés, kantoren, woningen en het openbaar vervoer, zullen waarschijnlijk veel hogere concentraties schadelijke stoffen in de lucht zitten. Maar dat is nog niet gemeten.


Lees ook: