Ned (10) uit Eindhoven helpt schooldirecteur bij Alpe d'HuZes.

31-05-2019 22:55


Auteur: Yolanda Neijts - ad.nl/eindhoven 

Ned Walrecht helpt zijn schooldirecteur met zijn klim van de Alpe d'HuZes.

Fotopersburo van de Meulenhof BV.

EINDHOVEN - Een poster en een inzamelingsdoos van schooldirecteur Jan Heesakkers van basisschool De Trinoom zetten Ned Walrecht aan het denken. Want waar ging dit over en wat is de Alpe d'HuZes eigenlijk? De tienjarige Ned heeft het syndroom van Down en sprak erover met zijn begeleidster Suus van Rijswijk. Samen gingen ze aan het werk om Jan te helpen om zoveel mogelijk sponsoren te vinden voor zijn klim van die bekende 'reus' in Frankrijk begin juni 2019. 

,,Ik besloot om Jan te interviewen zodat ik mensen duidelijk kan maken waar hij mee bezig is", vertelt hij. ,,De vragen voor dat interview heb ik helemaal zelf verzonnen. En toen ik het verhaal van Jan had gehoord, wilde ik een krantenartikel maken en zo sponsoren te zoeken."


Boekje:

Zijn actie werd een heel project waarbij zijn begeleidster gebruikmaakte van Leespraat,  een communicatiemethode voor kinderen met het syndroom van Down. Ned is er ruim drie weken elke dag mee bezig geweest. Niet alleen met het opstellen van de vragen en het afnemen van het interview, maar ook met het terugzoeken van antwoorden in de tekst en op die manier het begrijpend lezen te verbeteren en zijn woordenschat te vergroten. Het is een heel boekje geworden.  Ned: ,,Zo wist ik eerst helemaal niet wat sponsoren zijn en vroeg aan Jan of je daar een spons voor nodig hebt. Nu weet ik dat dat mensen zijn die helpen zodat Jan zoveel mogelijk geld krijgt om te helpen tegen kanker. Ook weet ik nu hoe de berg heet die hij gaat beklimmen en ook dat die in Frankrijk ligt. En ik weet wat een journalist is, haha."


Stimulans:

Omdat de goedlachse Ned het thema interessant vond, stimuleerde hem dat sterk om ermee aan de slag te gaan. Op die manier helpt hij niet alleen zijn schooldirecteur, maar profiteert hijzelf van heel wat leuke leermomenten waar hij echt van geniet.  


Onderzoek:

Ned: ,,Maar het gaat me er toch vooral om de mensen te laten weten dat Jan met de fiets die berg beklimt. En als mensen daar dan ook nog iets voor willen geven, is dat mooi meegenomen."


Dus, wie Jan Heesakkers wil helpen met zijn deelname aan de Alpe d'HuZes, kijkt op de website opgevenisgeenoptie.nl en zoekt op naam in de deelnemerslijst. Iedere gedoneerde euro wordt voor 100 procent besteed aan wetenschappelijk onderzoek naar kanker en de verbetering van kwaliteit van leven van mensen met kanker.     
Bron: www.ad.nl