NEDERLAND-NOORWEGEN IN HET TEKEN VAN PINK RIBBON.

09-10-2022 19:03

 

 

Nederlands vrouwenelftal.

 
 
Via de actie 'Oranje voor Pink' willen de Oranjevrouwen bewustzijn creëren voor het herkennen van borstkanker en hun steun betuigen aan vrouwen wereldwijd die door borstkanker getroffen worden. 
 

Foto: KNVB Media.

 
 
 
 
 
 
 
Tijdens de volksliederen voor de interland Nederland - Noorwegen op dinsdag 11 oktober zijn de internationals van beide ploegen te zien met een Pink Ribbon op hun borst. De actie, gestart onder de noemer Oranje voor Pink, is bedoeld om bij vrouwen bewustzijn te creëren voor het herkennen van borstkanker.

Tegelijkertijd willen de internationals hun steun betuigen aan vrouwen wereldwijd die door borstkanker getroffen worden. De Pink Ribbon is het internationale symbool dat gebruikt wordt om betrokkenheid met dit onderwerp te tonen. Jaarlijks in oktober wordt er tijdens borstkankermaand onder andere aandacht gevraagd voor het belang van vroeg opsporen van borstkanker.

 

 

Dichtbij huis:


Het initiatief voor de actie komt van het Nederlands team. Noorwegen heeft zich in aanloop naar de interland bij de actie aangesloten. De motivatie van de OranjeLeeuwinnen om dit te ondernemen, begint dichtbij huis. Kim Blewanus (42) is sinds jaar en dag als fysiotherapeut aan het vrouwenvoetbal en de nationale ploeg verbonden, maar deze interlandperiode moet zij aan zich voorbij laten gaan. Zij heeft nog niet zolang geleden te horen gekregen dat zij borstkanker heeft. Wrang genoeg was dezelfde diagnose niet veel eerder ook vastgesteld bij haar tweelingzus Eva, die als fysiotherapeut werkzaam is bij Ajax. Bovendien kreeg ook Vanity Lewerissa – die tussen 2015 en 2018 elf interlands voor Oranje speelde – dit jaar met borstkanker te maken.

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 

 
 Kim Blewanus: "Veel speelsters kwamen naar me toe met dezelfde vraag: 'Hoe heb je het ontdekt?'"
 
 
 
 
 
 
 
 
Kim, Eva en Vanity zijn helaas niet de enigen. 1 op de 7 vrouwen krijgt in haar leven met borstkanker te maken en bijna iedere vrouw komt er via haar directe omgeving mee in aanraking. Omdat een zus, een nicht, een moeder, tante, oma, collega of goede vriendin met borstkanker geconfronteerd wordt. Dit is voor de spelers van de OranjeLeeuwinnen niet anders.
 
 

Via het podium van het vrouwenvoetbal willen we nog meer mensen bewust maken.

 
 

Vroege opsporing:

 
Hoewel het proces zich bij iedere vrouw verschillend ontvouwt, neemt de kans op genezing enorm toe wanneer borstkanker in een vroeg stadium ontdekt wordt. Ook is de impact op een (jong) vrouwenleven dan vaak veel minder ingrijpend. Tijdens de borstkankermaand vraagt Pink Ribbon onder andere aandacht voor vroege opsporing van borstkanker. Ook wordt er geld opgehaald voor aan borstkanker gerelateerde onderzoeken en projecten. De zusjes Blewanus willen vanuit hun eigen ervaring daarin nu ook iets betekenen voor andere vrouwen.

Kim Blewanus: “Nadat ik in de groep vertelde dat ik borstkanker had, zijn veel spelers op persoonlijke titel naar mij toe gekomen. Het viel mij op dat ze eigenlijk allemaal dezelfde vraag stelden: hoe heb je het ontdekt? Vanity en Eva bleken dezelfde ervaring te hebben. Samen met goede vriendin Leonne Stentler hebben we de koppen bij elkaar gestoken en daaruit ontstond dit initiatief om het belang van een vroege indicatie onder de aandacht te brengen. Via het podium van het vrouwenvoetbal willen we nog meer mensen bewust maken.”

 
 
 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 
 
— Carla van Gils, directeur van KWF Kankerbestrijding/Pink Ribbon: “Ik ben geraakt door het verhaal van Kim, Eva en Vanity en dankbaar dat zij samen met de OranjeLeeuwinnen aandacht vragen voor de ziekte en het belang van vroege opsporing."
 
 
 
 
 
 
 

Geraakt:


Pink Ribbon haalt geld op voor projecten en onderzoek om borstkanker vroeg te op te sporen, om het beter te behandelen en het leven na kanker zo prettig mogelijk te maken. Carla van Gils, directeur van KWF Kankerbestrijding/Pink Ribbon: “Ik ben geraakt door het verhaal van Kim, Eva en Vanity en dankbaar dat zij samen met de OranjeLeeuwinnen aandacht vragen voor de ziekte en het belang van vroege opsporing. Over het algemeen geldt: hoe eerder je erbij bent, hoe beter de vooruitzichten. Het is daarom belangrijk om symptomen op tijd te herkennen. Denk daarbij aan een knobbeltje in de borst, maar ook aan vocht uit de tepel of een slecht genezend plekje. Wees alert bij veranderingen en ga bij twijfel naar de huisarts.”

De actie vindt plaats rondom het oefenduel tussen Nederland en Noorwegen op dinsdag 11 oktober in het stadion van ADO Den Haag. De wedstrijd begint om 20.00 uur. Naast het team van Nederland en Noorwegen steunen ook spelers uit de Azerion Vrouwen Eredivisie, Nederlandse voetbalprominenten zoals Leonne Stentler (voetbalanalist) en Fresia Cousiño Arias (ESPN), het KNVB-bestuur en andere direct betrokkenen de actie.

 

 

Hoe herken je borstkanker?HOE HERKEN JE BORSTKANKER?Lees op pinkribbon.nl meer over de symptomen van borstkanker