Nederlandse zangeres Meis liet haar maag preventief weghalen door erfelijk risico op kanker.

14-07-2023 16:57

 

 

Auteurs: Radio 1, Stien Schoofs, Kathleen Heylen.

 

 

Cultuur & Media Muziek.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
De Nederlandse zangeres Meis heeft haar maag preventief laten verwijderen vanwege een erfelijk risico op maagkanker. Ze heeft daarover verteld in het programma "De zomer van..." op Radio 1. Haar debuutalbum, dat in januari uitkomt, heeft ze geschreven in de periode voor, tijdens en na de operatie. "Ik zag mijn buik, een gigantisch litteken, en ik dacht, ik ben lelijk, het is klaar."
 
et Radio 1-programma "De zomer van...", waarin mensen platen zoeken rond een bepaald thema, had vandaag de Nederlandse zangeres Meis te gast. Haar volledige naam is Aysha Meis de Groot, en dat doet bij muziekliefhebbers allicht een belletje rinkelen: ze is de dochter van zanger en gitarist Marcel de Groot en kleindochter van kleinkunstzanger Boudewijn de Groot. Onder de artiestennaam Meis bouwt ze al enkele jaren aan een eigen muzikale carrière. Ze trad onder meer op in het voorprogramma van de Belgische band Bazart.

Meis koos als thema "conceptalbums", platen opgebouwd rond een bepaald thema. Ook haar aankomende debuut-album "Zwart/Wit", waarvan de eerste single "Zonder" begin april werd gelanceerd, is een conceptalbum. "Ik weet dat luisteraars heel kritisch naar zoiets luisteren", vertelt ze al lachend in "De zomer van...", "maar zo is het wel begonnen." Over welk thema gaat "Zwart/Wit"? "Ik heb die volledige plaat, de teksten, geschreven in het ziekenhuis, na een hele zware operatie", klinkt het.

 

 

 

BEKIJK HIER - "Geschreven als afscheid van de oude ik en de fase naar de nieuwe ik":

 

 

Het blijft even stil. "Hoe ga ik het zeggen... Ik heb mijn maag laten weghalen omdat ik belast ben met een erfelijke vorm van maagkanker. Het was dus preventief. Ik was niet echt ziek, maar in onderzoeken waren wel cellen gevonden die er niet goed uitzagen. Dus heb ik mijn maag laten weghalen."

 

 

 

Ik stond voor het eerst in het pashokje na de operatie, ik zag mijn buik, een gigantisch litteken. En ik dacht, vanaf nu ben ik lelijk, het is klaar.

Zangeres Meis.

 
 
 
 
Zeer ingrijpend, "maar ik ben heel blij dat ik kankervrij ben, zo goed als gezond. Er mist alleen een stukje, en ik moet tussendoor eten als het te lang duurt", zegt Meis. Maar ze steekt niet onder stoelen of banken dat het een hele aanpassing was en is. "Mijn dieet, mijn energieverdeling, dat is helemaal anders, ik moet daar allemaal rekening mee houden."
 
 

Hoe kan je leven zonder maag?


Dat leven zonder een maag ingrijpend is, zegt ook Joris Jaekers, abdominaal chirurg aan UZ Leuven. "Vooral het eerste halfjaar is even aanpassen. Je maag is een onder andere opslagorgaan. Wanneer dat verdwijnt, is drie keer per dag een gewone maaltijd eten te veel. Je moet het opdelen en soms acht tot tien keer per dag kleine hoeveelheden eten."

 

Na de eerste zes maanden én na goede begeleiding van een diëtist, kunnen mensen zonder maag een relatief normaal leven leiden. "Zo kunnen ze opnieuw drie keer per dag eten, gewoon in kleinere hoeveelheden en met voldoende tussendoortjes. Het is belangrijk langzaam te eten, voldoende te kauwen en op te letten met veel vet en suiker."
 
 

Als er genetisch een risico is op kanker, zien we dat vaak niet onmiddellijk opduiken op scans. Toch merken we dat er soms al kleine nestjes van kankercellen zijn, als we de maag hebben weggehaald

 

 

Er komt een heel traject aan te pas vooraleer de maag verwijderd wordt. Patiënten die een genetisch risico hebben, worden vanaf volwassen leeftijd opgevolgd. Er wordt met hen duidelijk overlegd wat de voor- en nadelen zijn van zo’n ingreep.
 

"Als er genetisch een risico is op kanker, zien we dat vaak niet onmiddellijk opduiken op scans. Toch merken we dat er soms al kleine nestjes van kankercellen zijn, als we de maag hebben weggehaald", merkt Jaekers op. "Die zijn dan nog te klein om waar te nemen via scans, maar tonen dat het soms wel de moeite is voor de preventieve operatie te gaan."

 

Bij een operatie wordt je maag helemaal weggehaald – van de slokdarm tot aan de twaalfvingerige darm - omdat er anders een kans blijft bestaan dat er kanker ontstaat. Er gebeurt dan een reconstructie zodat de slokdarm en dunne darm opnieuw verbonden worden en de galsappen kunnen samenkomen met de voeding.

"Complicaties komen voor, maar gelukkig slechts zelden. Wel is er vaak een tekort aan vitaminen zoals B12 en ijzer. Daar moeten patiënten een supplement voor nemen", sluit Jaekers af. 

 

 

Moeilijkheden na de operatie:


De debuutplaat van Meis is geschreven rondom het toeleven naar de operatie, de periode in het ziekenhuis en een deel van het herstel. Verderop in het programma vertelt de zangeres dat ze het heel moeilijk had na de operatie. "Ik stond voor het eerst in het pashokje na de operatie, ik zag mijn buik, een gigantisch litteken. En ik dacht, vanaf nu ben ik lelijk, het is klaar. Ik ben zwak. Ik kan dingen niet. Ik kan bijvoorbeeld niet meer plat slapen omdat mijn eten dan omhoog komt. Enzoverder."
 

Meis vond een uitlaatklep in paaldansen, "wat een uit de hand gelopen coronahobby is. En dat dansen heeft heel veel voor mij gedaan voor mijn herstel na die operatie. Door dat dansen ben ik weer vertrouwen in mijn lijf gaan creëren, ben ik mij weer sterker gaan voelen."

 
 
 
 
Bron: www.vrt.be