Nekpijn blijkt dodelijke tumor, nabestaanden slepen Apeldoornse huisarts voor de rechter.

07-11-2018 17:27


Auteur: Michiel Satink - ad.nl/apeldoornFoto: anp.

Een huisarts in Apeldoorn wordt verweten een belangrijke diagnose gemist te hebben. Wat leek op nekklachten, bronchitis en een depressie bleek een kwaadaardige tumor te zijn. Negen weken na de juiste diagnose in het ziekenhuis overleed de patiënt.

Nabestaanden sleepten de huisarts voor de tuchtrechter. Die zaak diende dinsdag bij het regionaal tuchtcollege in Zwolle. 


In december 2012 kreeg haar moeder nekklachten, zei de klaagster tegen het tuchtcollege. Volgens de huisarts kwam ze in 2013 drie keer langs met verschillende klachten, volgens de klager was er sprake van zeker zeven bezoekjes. De patiënt werd naar de chiropractor gestuurd met haar nekklachten. 


Foto's:

Maar het bleek niet te helpen. Daarna klaagde de vrouw over slecht slapen en sombere gevoelens. De huisarts dacht aan een depressie en schreef medicatie voor. ,,Ik ben erg uitgegaan van die gevoelens'', zei de arts over die diagnose. De 63-jarige patiënt was een bescheiden vrouw die zich misschien niet goed kon uitdrukken, aldus de arts. Bovendien waren er geen alarmerende signalen, zei haar advocaat. Wetende wat er in het ziekenhuis uitkwam, is de vraag of ze ,,niet wat sneller foto's had moeten laten maken'', zei de arts. In mei werden foto's gemaakt en eind van die maand werd bekend dat ze kanker in een vergevorderd stadium had.


De nabestaanden verwijten de arts dat ze de patiënt veel eerder naar het ziekenhuis had moeten sturen. Ze vinden dat de huisarts de klachten niet serieus heeft genomen. ,,Mijn moeder vroeg constant om het maken van foto's maar dat werd telkens afgewezen. Ze is onvoldoende serieus genomen.'' 


Bloedneus:

Wat er zou zijn gebeurd als de diagnose kanker in een vergevorderd stadium eerder ontdekt was, daarover gaat het tuchtcollege niet, zei de voorzitter. ,,We kijken alleen of de arts zorgvuldig heeft gehandeld.'' Volgens de arts klaagde de vrouw pas heel laat over pijn in haar benen, volgens de klagers was dat al langer het geval. Haar moeder had ook al langer regelmatig een bloedneus waarover ze zich zorgen maakte, zei de klaagster. ,,Vlak voor haar overlijden heb ik haar beloofd er een zaak van te maken.''


De uitspraak van het tuchtcollege volgt binnen zeven weken.Bron: www.ad.nl