Nicolette Kluijver over haar leven na kanker: 'Ik wil iets betekenen'.

22-04-2022 18:23

 

 

Documentaire.

 
 
 
 
 
 
 
 
Toen presentatrice Nicolette Kluijver in 2017 de diagnose longkanker kreeg, kwam haar drukbezette leven in een brute klap tot stilstand. "Ik heb drie kleine kinderen en ik ga dood, dacht ik." Maar ze overleefde de ziekte en zag dit als een tweede kans. Nu hoopt ze anderen te inspireren net als zij echt betekenis te gaan geven aan het leven.
 
Als presentatrice bij BNN en later bij RTL reisde Nicolette Kluijver (37) de hele wereld over. "Mijn leven was een achtbaan", vertelt ze. "Ik was altijd druk, altijd maar aan het werk en bezig met carrière maken. Ondertussen had ik ook nog even drie kinderen op de wereld gezet. En in één keer werd er aan de handrem getrokken."

Nicolette bleek longkanker te hebben. Naar buiten toe deed ze het voorkomen alsof het om een voorstadium ging, maar in werkelijkheid was het veel ernstiger. "Die diagnose zet je leven stil, maar plaatst het ook in perspectief", zegt ze nu. "Ik dacht: ik ga dood, en wat heb ik dan precies gedaan op deze aarde? Daar ben ik sindsdien heel erg naar op zoek. Hoe geef ik mijn leven betekenis?"

 

 

Meer genieten van andere dingen:


Haar kijk op het leven is door de diagnose veranderd. "Mijn carrière is nog steeds heel belangrijk voor me, het is niet alsof ik geen ambities meer heb, maar ik geniet zoveel meer ook van andere dingen. Tijd doorbrengen met de kinderen was al belangrijk, maar nu staan ze op nummer 1 tot en met 100 en daarna komt pas de rest. Ik ben me veel bewuster van wat belangrijk is in het leven."
 
Nicolette woont met haar gezin nu een deel van de tijd op Bonaire, waar ze van plan was haar oude dag door te brengen. "Mijn oude dag is gewoon wat eerder gekomen. Ik wil veel meer in het nu leven, genieten van wat ik heb." Op het eiland heeft ze allerlei projecten opgezet die de wereld ietsje beter maken. "Ik kan daar zoveel mooie dingen doen. Ik heb er mensen ontmoet met dezelfde passie en missie om iets toe te voegen en niet alleen maar te nemen."
 
 

Anderen inspireren:


Ze hoopt ook anderen daartoe te inspireren. Daarom maakte ze in het kader van World Earth Day een korte documentaire/videoblog over de mensen die haar kijk op het leven hebben veranderd en die haar raken omdat ze hun leven geven voor een betere wereld. Zoals eilandbewoner Marina, die een ezelopvang runt met 770 van de dood geredde ezels. En Peter en Patries, die op Bonaire talloze honden en katten opvangen en verzorgen.

 

Ook Nicolettes oudste dochter Isabella (9) heeft een belangrijke rol in de korte documentaire. Zij runt op haar jonge leeftijd al een schildpaddenopvang en ruimt samen met andere kinderen plastic afval op van het strand.

"Ik wilde hier graag over vertellen. De toewijding van deze mensen is zo groot, dit zijn voor mij helden die dagelijks iets prachtigs doen, zonder dat het grote publiek daar weet van heeft. Ik heb een goede vriend met camera ingevlogen en we zijn gewoon gaan draaien. Uiteindelijk hoop ik er een hele serie van te mogen maken. Ik hoop dat ik mensen ermee inspireer – al zijn er maar een paar die door het zien ervan denken: ik kan meer doen dan ik doe. Het sluit ook aan bij de tijdsgeest denk ik. Ik heb het idee dat de mensen om me heen sinds corona meer bezig zijn met een andere invulling geven aan hun leven."

 

 

 

 

Bron: www.rtlnieuws.nl/lifestyle/gezondheid