Niek van Zutphen (24) na overwinnen lymfeklierkanker terug onder de lat bij VOW: ‘De wereld stortte echt even in’.

20-02-2020 17:26Auteur: Wilco Zonneveld - bd.nl/amateurvoetbal.Niek van Zutphen is sinds dit seizoen.

Foto: BD / Peter van Huijkelom.

AMATEURVOETBAL: Tweeëntwintig jaar oud was Niek van Zutphen toen hij gediagnosticeerd werd met lymfeklierkanker. Het zette zijn leven op zijn kop.  Inmiddels is de doelman van VOW  schoon verklaard en begin dit seizoen keerde hij terug tussen de palen op het veld in Zijtaart.

In april 2018 bezocht  Niek van Zutphen onwetend zijn huisarts. Hij voelde zich niet lekker. ,,Ik had last van buikpijn dus ging ik langs de dokter. Vervolgens werd ik doorgestuurd naar het ziekenhuis. Daar is een scan van mijn buik gemaakt. Eerst werd gedacht aan een blindedarmontsteking. Dus die is verwijderd. Op de scan was ook nog wat anders te zien. Dat is na de operatie ook onderzocht. Toen bleek het lymfeklierkanker te zijn."


Van Zutphen kon amper geloven wat hij hoorde. ,,De wereld stortte  echt even in. Mijn ouders zaten naast mij en barstten in huilen uit. Iets wat ik normaal nooit zie. En ja zelf besef je het gewoon niet." Het goede nieuws voor de doelman: hij was er op tijd bij.Mijn ouders zaten naast mij en barstten in huilen uit. Iets wat ik normaal nooit zie.

Niek van Zutphen, VOW.Een lang en zwaar herstel restte voor de man uit Zijtaart. ,,In totaal onderging ik acht chemobehandelingen. Elke drie weken kreeg ik er een. Na die behandelingen voelde ik mij drie dagen echt slap, maar daarna krabbelde ik weer op en kon ik eigenlijk best veel doen."


Sportschool:

En dat blijkt ook wel als Van Zutphen vertelt wat hij nog allemaal deed tijdens zijn herstel. ,,Ik vond het belangrijk om zo fit mogelijk te blijven. Dus regelmatig bezocht ik de sportschool en ook het trainen bij mijn toenmalige club VV Heeswijk gaf ik niet op. Eerst deed ik halve trainingen, maar het ging zo lekker dat ik al snel hele trainingen kon meedoen."


En wie dacht dat het daarbij bleef, heeft het mis. ,,Later speelde ik zelfs wedstrijden. Het mocht van de dokter. Ik mocht doen waar ik me goed bij voelde.  Maar ik heb ook regelmatig op de bank gelegen", nuanceert Van Zutphen.  ,,De tijd na de behandeling was zwaar voor me. Eerst ben je continue bezig met herstellen. Daar werk je naartoe. Daarna belandde ik in een zwart gat. Ik wist niet zo goed wat ik nu moest doen. Gelukkig kreeg ik professionele hulp en dat sloeg aan.


Daardoor kon ik het een plekje geven."


Schoon:

En waar het jaar 2018 dramatisch begon, zo wonderlijk eindigde het. ,,Twee dagen voor kerst hoorde ik dat ik schoon was. Dat was echt fantastisch. Ik heb het dan ook goed gevierd. Natuurlijk veel gegeten met de familie en ook met vrienden flink gedronken. De opluchting was uiteraard enorm."Twee dagen voor kerst hoorde ik dat ik schoon was. Dat was echt fantas­tisch.

Niek van Zutphen, VOW.

 

In de moeilijke periode kreeg Van Zutphen veel steun van vrienden en familie. ,,Bijna iedere dag stond er wel iemand voor de deur. Dat was hartverwarmend." Net zo bijzonder was de aankondiging dat Van Zutphen terug zou keren bij VOW. ,,Het team en familie hadden een filmpje gemaakt dat ik terug zou keren. Ik wist van niks maar ik genoot er erg van."


Sinds het begin van dit seizoen staat de 24-jarige keeper dus weer wekelijks onder de lat. ,,Ik voel me goed, ben weer aan het werk en op stap met mijn vrienden lukt ook weer. Komend weekend tijdens carnaval hoop ik het vijf dagen vol te houden."Bron: www.bd.nl