Nieuw medicijn gemaakt in Barcelona tegen kanker.

13-06-2019 16:36Auteur: Redactie - inspanje.nl/zorg-welzijn
BARCELONA - In het fameuze Vall d'Hebron Instituut voor Oncologie (VHIO) in Barcelona is een veelbelovend nieuw medicijn tegen kanker ontwikkeld dat op dit moment op veertig patiënten in Barcelona, New York en Toronto wordt getest.vall d'hebron    

El Periodico.
Het medicijn voorkomt dat tumorcellen zich uitbreiden en uitzaaiingen veroorzaken en activeert het autoimmuunsysteem zodat tumoren kleiner worden. Het nieuwe medicijn wordt MSC-1 genoemd en blokkeert LIF (leukemia inhibitory factor), een citokyne (proteïne die de functie reguleert die cellen hebben op andere type cellen) die aanwezig is in veel tumoren en die de proliferatie van tumorstamcellen bevordert en het alarm van het immuunsysteem deactiveert.


Dit is gebleken uit proeven met dieren, waardoor het medicijn nu met succes door alle preklinische fases is gekomen. Op dit moment vindt de eerste klinische proef plaats met 40 patiënten die met de LIF-remmers worden behandeld in Hospital Vall d'Hebron in Barcelona, in Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC) in New York en in het Princess Margareth Cancer Center in Toronto.


Joan Seoane, onderzoeker en directeur van het vooronderzoek en het onderzoeksprogramma van VHIO, en zijn team hebben als eerste LIF in verband gebracht met kanker en aangetoond dat als ze dit blokkeerden tumorstamcellen werden geëlimineerd. Zo wordt voorkomen dat de tumoren terugkeren.


LIF desactiveert het alarmsysteem:

Seoane zegt in het persbericht dat door diverse Spaanse kranten waaronder El Periodico werd overgenomen: 'We hebben ontdekt dat LIF het alarmsysteem van het immuunsysteem desactiveert, zoals een dief het alarm van een bank onklaar maakt, zodat de politie niet zal komen en hij ongestoord zijn gang kan gaan'. 


De oncoloog vervolgt trots: 'Er zijn niet veel gevallen van een medicijn dat in Barcelona werd ontwikkeld en vervolens het internationale niveau van klinische proeven bereikt in ziekenhuizen van een dergelijk groot kaliber, die tot de beste ter wereld behoren'.


Volgens de oncoloog 'genereert het medicijn een hoge respons die de tumor volledig elimineert en een 'immuungeheugen' genereert, wat betekent dat het systeem al is getraind om terugvallen te voorkomen.' Seoane wijst erop dat het nieuwe medicijn niet toepasbaar is bij alle soorten kanker, alleen bij die typen met hoog niveau van LIF, zoals bij glioblastoom (hersentumor), alvleesklierkanker, eierstokkanker, longkanker en prostaatkanker. Dit zijn vaak de meest agressieve vormen met een slechtste prognose. 


Het zal nog meerdere jaren duren voordat het medicijn aangeboden kan worden aan alle patiënten omdat de klinische proef zich nog in de beginfase bevindt. 
Bron: www.inspanje.nl