Nieuw-Zeeland creëert rookvrije generatie met sigarettenverbod.

09-12-2021 16:43Auteur: Buitenlandredactie - ad.nl/gezond
UPDATE / VIDEO: Nieuw-Zeeland creëert een rookvrije generatie met nieuwe wetgeving om de verkoop van sigaretten aan banden te leggen. Iedereen die momenteel 14 jaar of jonger is kan in Nieuw-Zeeland nooit meer sigaretten kopen. Dat kondigde minister Ayesha Verrall van Volksgezondheid donderdag aan. In 2025, als de huidige generatie 14-jarigen 18 jaar oud wordt, moet de wetgeving van kracht zijn. 


,,Dit is een historische dag voor de gezondheid van onze mensen'', aldus minister Verrall. ,,We willen ervoor zorgen dat jongeren nooit beginnen met roken, dus maken we het verkopen of leveren van tabaksproducten aan jongeren strafbaar. Mensen die 14 jaar oud zijn wanneer de wet van kracht wordt, zullen nooit legaal tabak kunnen kopen.''


De Tekst gaat verder onder de Foto:Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie. 

Foto: EPA.

Nieuw-Zeeland heeft zich eerder al als doel gesteld om in 2025 'rookvrij' te zijn. Om dat te bereiken kondigde het ministerie donderdag ook andere maatregelen aan. Zo wordt de legale hoeveelheid nicotine in tabaksproducten tot een minimum beperkt en mogen sigaretten in steeds minder winkels verkocht worden.


25 euro per pakje:


Nieuw-Zeeland en Australië rekenen omgerekend al meer dan 25 euro voor een pakje sigaretten. Sinds de jaren zestig mag er geen reclame worden gemaakt voor sigaretten. Toch is roken er nog altijd de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaak en wordt één op de vier vormen van kanker in het land volgens Verrall veroorzaakt door sigaretten.


De Tekst gaat verder onder de Foto:Minister Ayesha Verrall

Minister Ayesha Verrall.

Foto: AP.

De wetgeving geldt niet voor elektronische sigaretten, die premier Jacinda Ardern 'een alternatief' noemt om mensen te laten stoppen met roken. Het antirookbeleid zorgt er volgens Ardern voor dat jongeren de sigaret niet aanraken. ,,De helft van degenen die eraan begint, sterft aan de gevolgen ervan."


Jaarlijks overlijden 5000 Nieuw-Zeelanders als gevolg van roken. Daarmee is het een van de belangrijkste doodsoorzaken van het land is. Vier op de vijf rokers zijn al voor hun achttiende begonnen met  roken.


Maori:


Wel is het aantal rokers al flink gedaald. In 2018 stak 11,6 procent van de mensen boven de 15 jaar geregeld een sigaret op, een decennium eerder was dat nog 18 procent. Het grootste probleem ligt bij de Maori, de oorspronkelijke bewoners van het land, en Polynesische inwoners. Daar rookt respectievelijk 29 en 18 procent van de mensen.


Verrall: ,,Als er niets verandert, zou het tientallen jaren duren voordat het percentage rokers bij de Maori onder de vijf procent zakt. En dat is waar het plan echt op gericht is.'' De regering gaat de komende maanden overleggen met een speciale Maori-adviesgroep op het gebied van gezondheid.


Deskundigen juichen het plan van de regering toe. De tabakshandel waarschuwt voor faillissementen en een zwarte markt.

Bron: www.ad.nl