Nieuwe leerstoel rond darmkanker ingehuldigd aan Hasseltse universiteit te België.

16-03-2023 18:27

 

 

Auteur: Radio 2, Eva Droogmans.

 

 

Darmkanker zelftest.

 

 

 

 

Aan de UHasselt is woensdagavond een leerstoel rond darmkanker ingehuldigd. Het is meteen ook de allereerste leerstoel rond deze ziekte aan een Belgische universiteit. Binnen de leerstoel zullen onderzoekers een platform ontwikkelen waarop ze alle bestaande data rond de ziekte zullen verzamelen. 

 

De leerstoel komt er met steun van de vzw's Stop Darmkanker en het Limburgs Kankerfonds. Biostatistici en andere datawetenschappers van de UHasselt zullen de volgende drie jaar een platform ontwikkelen waarop alle beschikbare data rond darmkanker worden geplaatst. Het is de bedoeling om op termijn dat platform toegankelijk te maken voor het publiek.

 

Hoogleraar Christel Faes zal de leerstoel leiden. “We willen via dit platform burgers, zorgverstrekkers en beleidsmakers sensibiliseren en beter informeren over darmkanker. En daarnaast hopen we door onderzoek ook nieuwe inzichten te krijgen in de ziekte om op die manier darmkanker beter te kunnen bestrijden.”

 

 

Overlevingskans van 90 procent:


Dagelijks krijgen 25 Belgen de diagnose van darmkanker. Iedere dag sterven in ons land 9 mensen aan de ziekte. Dat zijn er bijna 300 per maand. “En dat terwijl de overlevingskans bij darmkanker, als de ziekte tenminste vroeg genoeg ontdekt wordt, méér dan 90 procent is”, zegt Luc Colemont, maagdarmspecialist van de vzw Stop Darmkanker. “Een grotere bewustwording rond darmkanker en hoe het kan opgespoord worden, is dan ook noodzakelijk. Daarom is die leerstoel aan de UHasselt zo belangrijk."

 

“Dankzij bevolkingsonderzoek zien we gunstige trends”, gaat dokter Colemont verder. “Het aantal gevallen van darmkanker daalt en we ontdekken de ziekte ook almaar vaker in een vroegere fase. Dat is bijzonder goed nieuws voor de mensen zelf. Meten is weten, data is het nieuwe goud. We kunnen op dat vlak met de nieuwe leerstoel, een belangrijke stap vooruit zetten.”

 

 

 

Bron: www.vrt.be