Nieuwe meting voorspelt succesvolle stop met CML-middelen.

26-07-2021 16:24


Mensen met chronische myeloïde leukemie (CML) kunnen onder bepaalde voorwaarden stoppen met hun medicijnen. Bij ongeveer de helft van de patiënten is een stoppoging succesvol. Zij blijven langdurig in diepe remissie. Bij anderen komt de ziekte terug en moet de behandeling met medicijnen weer gestart worden. Een digitale druppel-PCR-test is een nieuwe bloedtest die kan voorspellen welke patiënten de meeste kans maken op een succesvolle stop. 


De digitale druppel-PCR wordt gebruikt voor de meting van de BCR-ABL-waarden. Het afgenomen bloed wordt verdeeld in duizenden minuscule druppeltjes. Daarna wordt er op ieder afzonderlijk druppeltje een PCR-test uitgevoerd om te bepalen in welke druppeltjes het BCR-ABL aanwezig is en in welke niet.


De test is beschikbaar voor alle CML-patiënten in Nederland die volgens de richtlijnen in aanmerking komen voor een stoppoging. De test wordt kosteloos uitgevoerd in het Erasmus MC. Op dit moment wordt er een praktijkonderzoek gedaan naar het beloop van de stoppogingen van patiënten die deze test hebben laten uitvoeren. De uitkomst van deze stoppogingen is nog niet bekend.


Eventuele deelname kun je bespreken met je hematoloog. De meeste hematologen in Nederland zijn op de hoogte van dit project, en het onderzoek kan meestal vanuit je eigen ziekenhuis georganiseerd worden. Wanneer je inderdaad in aanmerking komt om met de medicatie te stoppen, dient er eenmalig een bloedmonster ingestuurd te worden voor analyse. Je hematoloog zal de uitslag en het stopadvies met je bespreken. Als de BCR-ABL-waarde laag genoeg is zal het advies gebracht worden om te stoppen. Wanneer deze waarde toch boven een bepaalde grens valt, zal geadviseerd worden te wachten met de stoppoging. De keuze om al dan niet te stoppen is ook afhankelijk van individuele omstandigheden, en beslis je samen met je hematoloog.
Bron: www.hematon.nl/nieuwsberichten