Nieuwe studie toont aan: alcohol verhoogt risico op meerdere kankers, koffie helpt tegen leverkanker.

06-08-2021 17:55


Auteur: Redactie - hln.be/wetenschapIllustratiebeeld.

Illustratiebeeld. 

Photo News.


Alcoholconsumptie verhoogt het risico op het krijgen van meer kankersoorten dan eerder gedacht. Dat blijkt uit een internationale studie onder leiding van het Imperial College in Londen. Koffie zou daarentegen wel beschermen tegen leverkanker.


Dat alcohol kon leiden tot borst- en leverkanker, was al bekend. Nu komt daar een verhoogd risico op onder andere hoofd-, hals-, slokdarm- en darmkanker bij. Dat komt omdat alcohol bij de stofwisseling wordt afgebroken tot chemische stoffen die zich aan het DNA kunnen binden, en op termijn mutaties kunnen veroorzaken.


Daarnaast interfereert alcohol ook met de hormoonspiegel. Het verhoogt de waarde van bepaalde hormonen die in verband worden gebracht met de ontwikkeling van borstkanker. De onderzoekers concluderen dat hoe meer alcohol wordt geconsumeerd, hoe groter de kans is op de ontwikkeling van geassocieerde kankersoorten.


Koffie:


De consumptie van koffie zou wel helpen tegen het ontwikkelen van leverkanker. Koffie bezit antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor het bescherming biedt tegen ziektes die veroorzaakt worden door ontstekingen, zoals kanker. Ook het eten van zuivelproducten en volkoren graan verlaagt het risico op darmkanker, zo ontdekte het team.


"Deze studie bevestigt het bewijs dat we hebben voor alcohol en koffie in relatie tot kanker", zegt Giota Mitrou, directeur onderzoek en innovatie bij het Wereldkankeronderzoekfonds (WCRF), dat het onderzoek financierde. "Verder onderzoek moet meer inzicht geven in het verband tussen alcohol, koffie en kanker."


Bewustwording:


De onderzoekers pleiten voor een grotere bewustwording onder de bevolking over de verbanden tussen alcoholgebruik en kanker, en moedigen aan de consumptie te beperken. 

Bron: www.hln.be