Nieuwe T-celreceptortherapie vertoont vroege antitumoractiviteit.

10-01-2023 18:11

 

 

 

 

Afami-cel fase I-onderzoek toont opmerkelijke reacties bij synoviaal sarcoom.

 

Afamitresgene autoleucel (afami-cel; voorheen ADP-A2M4), een adoptieve T-celreceptor (TCR)-therapie gericht op het MAGE-A4-kankerantigeen, behaalde klinisch significante resultaten voor patiënten met meerdere solide tumortypes in een klinische fase I-studie onder leiding van onderzoekers aan het MD Anderson Cancer Center van de Universiteit van Texas.

 

De resultaten, vandaag gepubliceerd in Nature Medicine , waren vooral opmerkelijk in de subgroep van patiënten met synoviaal sarcoom, waar afami-cel een objectief responspercentage van 44% behaalde in vergelijking met het totale responspercentage van 24% voor alle soorten kanker. De eerste gegevens van deze studie werden gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society of Clinical Oncology (ASCO) in 2020 .

 

 

 

David Hong, MD.

 

 

 

 

Volgens hoofdonderzoeker David S. Hong, MD , hoogleraar Investigational Cancer Therapeutics, demonstreren deze vroege resultaten een proof-of-concept voor deze nieuwe benadering van celtherapie bij solide tumoren.

 

"Deze hoge responspercentages zijn significant omdat patiënten met synoviaal sarcoom echt heel weinig opties hebben na hooggedoseerde chemotherapie met ifosfamide," zei Hong. “De algehele toxiciteit van afami-cel was beheersbaar en we zagen tekenen van vroege activiteit bij andere soorten kanker. Deze resultaten suggereren dat dit een benadering is met het potentieel om te werken bij solide tumoren waarvoor momenteel geen goedgekeurde cellulaire therapieën bestaan."

 

Het doel van TCR-therapieën is om zich nauwkeuriger te richten op vaste tumorcellen zonder de toxiciteit voor normale cellen die vaak wordt geassocieerd met op chimere antigeenreceptor (CAR) gebaseerde celtherapieën. In tegenstelling tot op CAR gebaseerde celtherapieën, die aangewezen oppervlakte-eiwitten herkennen, kunnen TCR-therapieën zoals afami-cel zich richten op eiwitten die normaal in de cel worden aangetroffen. Met behulp van de eigen receptor van de T-cel kunnen TCR-therapieën eiwitfragmenten herkennen - in dit geval van MAGE-A4 - gebonden aan immuungerelateerde eiwitten op het celoppervlak.

 

Tijdens het onderzoek werden in totaal 38 patiënten met afami-cel behandeld, met gemiddeld drie eerdere therapielijnen. Van de deelnemers was 58% man; 92% van de deelnemers was blank en de rest was Aziatisch. De studie omvatte 16 patiënten met synoviaal sarcoom, negen met eierstokkanker , drie met hoofd-halskanker, twee elk met slokdarmkanker , niet-kleincellige longkanker , urotheelkanker en myxoïde/rondcellige liposarcoom, en één elk met maagkanker en melanoom .

 

Alle patiënten ondervonden aan de behandeling gerelateerde bijwerkingen, waarbij lage aantallen bloedcellen (lymfopenie, leukopenie, neutropenie, anemie en trombocytopenie) de meest voorkomende waren. Langdurige cytopenie die vier weken na behandeling met afami-cel aanhield, trad op bij 17 patiënten (45%). Twee patiënten overleden aan het onderzoek, wat resulteerde in een verlaging van de maximumleeftijd bij de screening en het staken van het gebruik van het hooggedoseerde cyclofosfamide-lymfodepletieregime.

 

De mediane duur van de respons was 26 weken voor alle patiënten en 28 weken voor de subgroep van synoviaal sarcoom. Deze resultaten bij synoviaal sarcoom leidden tot een lopende fase II -studie van afami-cel voor patiënten met gevorderd synoviaal sarcoom of myxoïde/rondcellige liposarcoom, die ook wordt geleid door MD Anderson.

 

Vroege resultaten van afami-cel leidden tot een nieuwe fase I-studie, ook geleid door Hong, waarbij de volgende generatie afami-cel, bekend als ADP-A2M4CD8, werd geëvalueerd. Deze nieuwe TCR-therapie brengt een CD8-coreceptor tot expressie met als doel de immuunrespons in solide tumoren te verbreden. Hong deelde bemoedigende eerste gegevens van die proef op het congres van de European Society for Medical Oncology (ESMO) in 2022.

 

Deze onderzoeken maken deel uit van een voortdurende strategische alliantie tussen MD Anderson en Adaptimmune, die tot doel heeft de ontwikkeling van nieuwe T-celtherapieën voor meerdere soorten kanker te versnellen.

 

 

Deze studie werd ondersteund door Adaptimmune. Een volledige lijst van co-auteurs en hun onthullingen is te vinden in de volledige studie hier .

 
 
 

 
 
 
 
 
 

Dit Artikel is vertaalt uit het Engels.