Nieuwe tuin in Zwolle biedt kinderen hulp bij kanker.

24-04-2019 21:23Auteur: Marco van den Berg - ad.nl/zwolle
De tuin bij KindermeZZo in Zwolle is meer dan alleen een speelplek.

Foto: IntermeZZo.

Is papa heel ziek? Gaat mama nu dood? Moeilijke vragen waar ouders met kanker vroeg of laat tegenaan lopen. Nazorgcentrum IntermeZZo in Zwolle opent eerdaags de Kidstuin die steun biedt in een zware periode.   

Nee, 't is geen pretpark. Of een enorme speeltuin. Voordat die verwachting is gewekt, drukt Corien den Hollander 'm al de kop in. De tuin die zaterdag 11 mei open gaat bij KindermeZZo in Zwolle is een fijne plek om te ravotten, maar vooral ook een steunpunt voor kinderen in een heftige fase van hun leven. Want kanker schud je niet zo even van je af, vertelt Den Hollander. Zij is manager van Nazorgcentrum IntermeZZo aan de Dokter Van Thienenweg, de organisatie waar KindermeZZo onderdeel van uitmaakt. De hulpverleners bieden speciale zorg aan kinderen die van nabij met kanker te maken krijgen. Of ze nu zelf patiënt zijn. Of familielid van.  


Psycholoog:

Negen jaar geleden opende het begeleidingscentrum voor volwassenen de deuren. Vrijwel direct wilde Den Hollander al iets rondom kinderen doen, vertelt ze. Omdat ze voelde hoe belangrijk dat is.  Bij de opstart ging het nog om een kleine organisatie. Het was daardoor allemaal net iets te veel gevraagd. Maar eind vorig jaar ging KindermeZZo alsnog van start.  ,,Vergeet niet: bij drie op de tien kinderen die van dichtbij met de ziekte te maken krijgen, ontstaan problemen.'' Ze hoeven niet allemaal meteen naar een psycholoog, verduidelijkt ze. Maar toch. Denk aan broertjes en zusjes. Of aan kinderen met zieke ouders of grootouders. Ze maken alles van dichtbij mee, maar worden zelf nog weleens vergeten, merkt Den Hollander. Ze heeft de nodige ervaring. Niet alleen als voormalig verpleegkundige van de afdeling oncologie in Isala, maar ook in de privékring zag ze hoe groot de impact van kanker kan zijn op kinderen. ,,Het is zo heftig voor ze.


En 99 procent van de ouders beseft dat ook. Het is het eerste wat ze zeggen als ze horen dat ze ziek zijn: hoe gaat dat straks verder met de kinderen?''


Hartverscheurend:

Regelmatig voelen kinderen zich schuldig aan de ziekte van hun vader of moeder.


Hartverscheurend is dat, vindt Den Hollander. Ze praten er niet over, maar in hun hoofd stapelt zich van alles op. Door met anderen te praten, komen die gedachten en vragen vanzelf voorbij.


En is dus hulp mogelijk.  ,,Voor alle duidelijkheid: via de Kidstuin beginnen we niet meteen een therapeutische behandeling. Het is vooral ontzorgen en ontspanning bieden. Maar je begrijpt,  als we merken dat een kind ergens mee worstelt, dan pakken we dat op.''


Signalen:

KindermeZZo is nog groeiende, vertelt ze. ,,We helpen nu zo'n acht, negen kinderen per keer in ons centrum. Het schommelt. We bedienen Zwolle, maar ook de regio.  Dat worden er dus nog veel meer.'' Voor ouders is 't van belang dat ze alarmbellen leren herkennen, vertelt Den Hollander. ,,Als je kind al drie jaar zindelijk is en opeens weer in bed gaat plassen, dan weet je wel hoe laat het is. Maar soms zijn de signalen minder subtiel. Pubers worden ook weleens heel erg boos op iemand die ziek is. Dat begrijp je dan niet, maar je moet er wel iets mee.''


De opmerkingen van kinderen kunnen confronterend zijn. ,,Dan vraagt je zoon of dochter: gaat papa nu dood? Dat is aangrijpend. Kinderen stellen die vraag al heel snel. Je wilt ze eerlijk antwoorden, maar ook niet onrustig maken. Omdat je zelf ook niet weet hoe het afloopt. Het is steeds zoeken naar balans in wat je wel en niet vertelt.''


Thuis spelen maakt net iets teveel lawaai:

De opening van de Kidstuin is zaterdag 11 mei 2019 om 14.30 uur.


Wethouder René de Heer verricht de openingshandeling. Daarna is er een feest, in samenwerking met ClownStichting ZieZo.


,,Binnen kunnen ze cakejes bakken en de nagels laten versieren. Het feest is bedoeld voor alle kinderen in de basisschoolleeftijd,'' vertelt manager Corien den Hollander. Ook ouders, grootouders en leerkrachten zijn welkom.


Vanuit het steunpunt KindermeZZo bestaan er al spelmiddagen. De tuin komt daar nu als extra locatie bij. Door een ziekte is het thuis niet meer zo stabiel als voorheen. Kinderen horen nog weleens dat hun spel in huis teveel geluid maakt. Ook voor die situaties biedt de tuin uitkomst, vermoedt Den Hollander. De aanleg is mogelijk gemaakt door een bijdrage van het bedrijfsleven en de inzet van vrijwilligers, legt ze uit. ,,We hebben een speelhuisje geplaatst en een tafel met zand en water. Er komen ook nog kinderstoelen aan de bomen. Het is een natuurlijke manier van spelen. Zo hebben we ook een haag van wilgentakken met een tunnel. Het is net klaar en moet allemaal nog wat groeien. Maar het wordt leuk.'' Voor kinderen met groene vinger wordt ook nog een kindermoestuin aangelegd.


Aanmelden voor de opening van de Kidstuin kan op werkdagen via 038-4246088.
Bron: www.ad.nl