Nieuws over voeding en kanker: de laatste state-of-the-art.

07-03-2023 18:11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tegenwoordig staat voeding en kanker in de volle belangstelling. Er is steeds meer kennis over de relatie tussen voeding en het ontstaan van kanker, over de voedingsproblematiek tijdens en na de behandeling en over de mogelijkheden om via gerichte voedingsinterventie goede zorg te verlenen. In dit nieuwsbericht bundelen we de laatste state-of-the-art op het gebied van voeding en kanker: het nieuwe Handboek voeding bij kanker en de nieuwe folder Eten en drinken in de laatste fase van het leven.

 

 

Herzien Handboek voeding bij kanker:


Deze derde, geheel herziene druk van Handboek voeding bij kanker volgt de nieuwste ontwikkelingen in de (oncologische) diëtetiek. Het handboek geeft een overzicht van de huidige kennis over de relatie tussen voeding en het ontstaan van kanker, over de voedingsproblematiek tijdens en na de behandeling en over de mogelijkheden om via gerichte voedingsinterventie goede zorg te verlenen. Omdat steeds meer mensen van kanker genezen of langer overleven, wordt beschreven hoe na afronding van de behandeling voeding en leefstijl kunnen bijdragen aan kwaliteit van leven en gezondheidswinst op de langere termijn.

 

In deze geactualiseerde uitgave zijn veel hoofdstukken geschreven in samenwerking met auteurs uit andere disciplines dan de oncologische diëtetiek zoals de radiotherapie, interne oncologie, fysiotherapie, sportgeneeskunde, revalidatiegeneeskunde, palliatieve zorg en psychologie. Hieruit blijkt dat de multidisciplinaire zorg die voor kankerpatiënten zo belangrijk is de afgelopen jaren aanzienlijk is gegroeid en verbeterd.

 

Handboek voeding bij kanker is in de eerste plaats geschreven voor (oncologisch) diëtisten die patiënten met kanker behandelen. Maar omdat goede voedingszorg een multidisciplinair karakter heeft en de zorg voor de voedingstoestand van kankerpatiënten ook onderdeel is van het professioneel handelen van artsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten en andere paramedici, is dit handboek ook zeker voor hen bedoeld. 

 

 

 

U kunt het boek hier bestellen.

 
 
 
 
 

Nieuwe folderEten-en-drinken.PNG Eten en drinken in de laatste fase van het leven.

 
 

Bestel of download de folder hier

 
 
 
 
Steeds minder kunnen of willen eten is normaal in de laatste weken van het leven. De organen werken niet meer goed en het lichaam laat merken dat eten niet meer nodig is. Dit hoort bij het stervensproces. Vooral voor naasten is dit erg moeilijk. In deze nieuwe uitreikfolder voor naasten lees je wat je kunt verwachten en hoe je daarmee om kunt gaan.
 
 
 
 

Meer informatie over voeding en kanker:

 
 
  • Website oncologiedietisten.nl; de nieuwe website van de Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie (LWDO)
 

 

 

 

 

Bron: iknl.nl/nieuws/2023/voeding-en-kanker