Nije Stichting in Hengelo heeft nieuw onderkomen: ‘Alles valt op z'n plek’.

13-01-2020 16:39


Auteur: Anita Dunnewijk - ad.nl/hengeloOpen huis bij de oude boerderij 't Laerhuys op het Gezondheidspark, het toekomstige onderkomen van de Nije Stichting in Hengelo.

Foto: Lars Smook.

HENGELO - Belangstellenden konden zaterdag een kijkje nemen bij boerderij 't Laerhuys op het Gezondheidspark in Hengelo. De oude boerderij wordt het nieuwe onderkomen van de Nije Stichting.


De oude hoeve uit 1858 wordt deels omringd door een waterpartij en hoge bomen. Een prachtige plek, vindt ook Debby Nijenhuis. Zij is oprichter en directeur van de Nije Stichting: het centrum voor zorg en ondersteuning aan mensen die kanker hebben (gehad) en aan hun naasten.


Jaren geleden, toen de Nije Stichting aan de Beursstraat was gevestigd, viel haar oog al op deze boerderij. "Alles valt op z'n plek", zegt Nijenhuis. "Twaalf jaar geleden, bij de oprichting van de stichting, had ik al een hoeve als onderkomen in gedachten, en nu is het eindelijk zover." Met dit nieuwe onderkomen is haar wens voor een centraal gelegen en goed bereikbare locatie dicht bij het ziekenhuis uitgekomen. "We zitten hier op loopafstand van het ziekenhuis, het station en de natuur. Bovendien is het maar twee minuten rijden naar de snelweg."


Rondleiding:

Op deze zaterdagmorgen druppelen de bezoekers binnen om de boerderij te bezichtigen. Ze worden ontvangen en rondgeleid door vrijwilligers van de Nije Stichting. En ze komen soms van ver, zo blijkt. Mies Vreeman uit Deventer is speciaal voor het open huis met de trein naar Hengelo gekomen.


"Het pand is mooi", vindt ze. "Als het klaar is, zal het een warm en fijn onderkomen zijn voor de doelgroep." Vreeman heeft zelf kanker en deed in 2017 mee aan de vlaggetjesactie waarmee de Nije Stichting het wereldrecord langste gehaakte vlaggetjeslijn verbrak. "De vriendelijkheid en saamhorigheid hier vind ik heel bijzonder."


Ademt sfeer:


De boerderij ademt sfeer en er is iets heel moois van te maken

Roel Schumacher.


Roel Schumacher uit Dronten kent Debby Nijenhuis van de ScanCoveryTrial, een rally door Scandinavië waar hij aan deelnam om geld op te halen voor goede doelen, waaronder de Nije Stichting. Ze hielden contact, zeker toen de zus van Schumacher aan kanker leed en vlaggetjes haakte voor de actie.


Schumacher hielp de Nije Stichting al eerder bij een verhuizing en ook op de nieuwe locatie gaat hij hand-en-spandiensten verrichten. "Deze plek is geweldig", zegt hij. "De boerderij ademt sfeer en er is iets heel moois van te maken, maar daar gaat veel tijd en geld in zitten."


Nijenhuis is zich daar ook van bewust. "Ik hoop dat we hier met kerst de Nije Herberg kunnen houden. Dat is een kerstdiner voor mensen die alleen zijn; nabestaanden van mensen die zijn overleden aan kanker." Om dat doel te bereiken is ze naarstig op zoek naar vakmensen die mee willen helpen met de verbouwing en bedrijven die personeel en materiaal beschikbaar willen stellen.Bron: www.ad.nl