Nijmeegs medicijn tegen uitgezaaide borstkanker in 2021 op de markt.

17-04-2020 14:29


Auteur: Jacqueline van Ginneken - ad.nl/nijmegenSynthon in Nijmegen

Synthon in Nijmegen.

Eigen foto.
NIJMEGEN - Een Nijmeegs medicijn tegen uitgezaaide borstkanker zal in 2021 op de markt komen. Dat verwacht topman Marco Timmers van biotechnologiebedrijf Byondis. 

Byondis is de nieuwe naam van de innovatieve tak van geneesmiddelenproducent Synthon, gevestigd op industrieterrein Westkanaaldijk. Deze Nijmeegse farmaceut splitste vorig jaar de onderneming die uit twee onderdelen bestond: het moederbedrijf dat patentvrije medicijnen produceert én de innovatieve tak die nieuwe medicijnen ontwikkelt. 


Moederbedrijf verkocht:

De twee onderdelen zijn nu ontvlecht. Het moederbedrijf is verkocht aan een Britse investeringsmaatschappij en de naam Synthon blijft. De innovatieve tak gaat zelfstandig verder onder de nieuwe naam Byondis. 


Het is een Engelse naam met een dubbele betekenis, zegt Timmers. ,,Het is een nieuwe stap in de historie van het bedrijf, een stap naar een volwassen biotechnologiebedrijf waarbij we een nieuwe fase ingaan." 


Tekst gaat verder onder de Foto'sHet complex van Synthon in Nijmegen. De innovatieve tak van de Nijmeegse geneesmiddelenproducent - het biotechnologiebedrijf - gaat nu zelfstandig verder onder de naam Byondis.

Het complex van Synthon in Nijmegen. De innovatieve tak van de Nijmeegse geneesmiddelenproducent - het biotechnologiebedrijf - gaat nu zelfstandig verder onder de naam Byondis.

Foto: Thea van den Heuve.
Marco Timmers, topman van het biotechnologiebedrijf Byondis in Nijmegen.

Marco Timmers, topman van het biotechnologiebedrijf Byondis in Nijmegen.

Foto: Studio38°C - Thomas van Oorschot. 
Behalve de naam verandert er verder niets: het bedrijf met hoofdkantoor, laboratoria en cleanrooms blijft op de locatie aan de Microweg. Ook de 350 medewerkers blijven in Nijmegen.


Zij werken al ruim zeven jaar aan onderzoek en ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen op het gebied van oncologie en auto-immuunziekten. Hiervoor is een paar jaar geleden een miljoenen kostende productiefabriek gebouwd.


Resultaten optimistisch:

De nieuwe medicatie voor uitgezaaide borstkanker die naar verwachting in 2021 op de markt zal komen,  zit nu in de laatste fase van een klinisch onderzoek. In deze fase krijgt een groot aantal vrouwen met borstkanker het medicijn toegediend en de resultaten stemmen optimistisch. Daarnaast heeft Byondis nog meer medicijnen in de pijplijn tegen andere soorten kanker en voor auto-immuunziekten. 


Timmers, die sinds 2012 bij het bedrijf werkt, is zoals gezegd de nieuwe topman. Maar oprichter en grootaandeelhouder Jacques Lemmens blijft nauw betrokken bij Byondis. Lemmens begon bijna dertig jaar geleden met Synthon.


Het moederbedrijf dat generieke patentvrije  geneesmiddelen produceert en waarmee de farmaceut groot is geworden, heeft hij vorig jaar verkocht aan BC Partners, de Britse investeringsmaatschappij. Bij Synthon werken bijna 1500 mensen: 150 op de locatie Nijmegen (Westkanaaldijk) en zo'n 1300 in andere landen waaronder Spanje en Tsjechië. 


Byondis helpt zorgmedewerkers in coronacrisis

Stofmaskers, witte laboratoria-jassen en alcoholdoekjes: veel van deze materialen van Byondis zijn de afgelopen weken naar zorgmedewerkers gegaan.


,,We kregen vragen van huisartsen, ziekenhuisinkooporganisaties en van verzorgingstehuizen om beschermende materialen. We zijn de voorraadkast ingedoken om te kijken wat we kunnen betekenen en veel materialen hebben we aan zorgorganisaties gegeven."


Het Nijmeegse biotechnologiebedrijf houdt zich niet bezig met ontwikkeling van een vaccin tegen corona. Infectieziekten is toch een ander aandachtsgebied, zegt Marco Timmers. 


,,We begrijpen de noodzaak en het maatschappelijk belang voor een medicijn, maar infectieziekten vallen niet binnen onze expertise. We focussen ons op medicijnen op het gebied van oncologie en auto-immuunziekten, het kost jaren om daar resultaten te kunnen boeken."
Bron: www.ad.nl