Nijmeegse juf loopt marathon voor leerling Jayro (12) die plots leukemie kreeg: ‘Mijn pijn is maar tijdelijk’.

16-04-2022 17:14

 

 

Auteur: Daan Rieken - gelderlander.nl/home

 

 

 

VIDEO: NIJMEGEN - Lange afstanden rennen? Dat kon de Nijmeegse basisschooljuf Aimee na een heftige coronabesmetting eigenlijk nog niet. Toch liep ze zondag de Marathon van Rotterdam, voor leerling Jayro (12) bij wie kortgeleden leukemie werd ontdekt. 

 

Jayro wilde genieten van zijn laatste maanden op de basisschool. Toegroeien naar een nieuw leven op de middelbare na de zomer. En eerst nog: schitteren op het schoolvoetbaltoernooi. 

 

Op de dag van dat toernooi voor hem echter geen bal en sporttenue. De 12-jarige Nijmegenaar bereidt zich voor op een volgende chemokuur. Zeven weken terug kwam die mededeling: leukemie. Waarom, vraagt Jayro zich sindsdien af. De laatste keer dat hij zich fit genoeg voelde om naar school te komen, was hij tegen zijn leerkracht nog over het voetbaltoernooi begonnen. ,,Juf”, zei hij ,,daar had ik moeten staan.”

 

 

Aimee Bungalembun, te midden van leerlingen van basisschool De Windroos uit Nijmegen. De juf liep speciaal voor de ernstig zieke leerling Jayro de Rotterdam Marathon en zamelde meer dan 2.000 euro in voor het goede doel. 

Foto: Bert Beelen.
 

 
 
 
 

Altaartje:


De pijn van Jayro dreunt door op basisschool De Windroos, vlak bij de Goffert. Klasgenootjes sturen hem wekelijks beterschapspost. Vriend Ross (12) maakte in groep 8 een altaartje om kaarsjes te branden. De hele school heeft zondag gejuicht voor juf Aimee Bungalembun (44). ,,Zij liep speciaal voor Jayro de marathon in Rotterdam”, zegt Ross. ,,En ze heeft heel veel geld voor hem ingezameld.”

Eigenlijk was het helemaal niet de bedoeling dat juf Aimee de marathon zou lopen. Niet dit jaar althans. In april 2020 had het moeten gebeuren. Toen wilde ze de 42.195 meter in Rotterdam rennen om geld op te halen voor haar ex-man Stan, bij wie een zeldzame soort kanker was gevonden. Maar ja: corona.

 

De marathon van 2020 werd gecanceld. Stan herstelde in de tussentijd wonderbaarlijk.  Bungalembuns hardloopplan belandde in de koelkast. 

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 
 
 
Jayro (12) uit Nijmegen is een hartstochtelijk Feyenoord-fan. Bij de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle medio maart wenste de fanatieke Rotterdamse aanhang hem met een speciaal spandoek sterkte. 
 

Eigen foto.

 
 
 
 
Dit jaar wilde ze haar Rotterdam-missie alsnog voltooien. Toch die lange afstand rennen. Toch geld inzamelen voor KWF Kankerbestrijding. Alleen leek corona weer roet in het eten te gooien. ,,In februari werd ik heel ziek. Ik kon wekenlang niets doen”, zegt de juf die decennia in Malden woonde.

,,KWF bood aan dan maar 10 kilometer te lopen in Rotterdam. Toen had ik net het vreselijke nieuws gehoord over Jayro. Leukemie. Op zo’n jonge leeftijd. Hell no dat ik een kortere afstand zou doen.”

 

 

Ik had het gevoel dat ik iets moest doen voor de familie. De marathon volbrengen, no matter what

Aimee Bungalembun

 


Eigenlijk was het niet verstandig, wist juf Aimee. Een marathon met zo’n slechte voorbereiding is een recept voor drama, ellende en pijn. Toch wilde ze koste wat kost starten én finishen.

 

,,Voor Jayro. Twee jaar terug zat hij bij mij in groep 6. Zó’n lieve jongen. Ik kende zijn opa via mijn vorige werk. Twee handen op een buik met Jayro. Een paar maanden terug overleed opa. En nu plotseling dit heftige nieuws over Jayro’s ziekte eroverheen. Ik had het gevoel dat ik iets moest doen voor de familie. De marathon volbrengen, no matter what.”
 
 

Walk of shame:


Het werd een lijdensweg. Bungalembun deed 5,5 uur over de marathon. Sommige stukken moest ze wandelen. ,,Een walk of shame. Maar ja, mijn pijn is tijdelijk. De gedachte aan Jayro hield me op de been.”

 

Haar strijd leverde meer dan 2000 euro op voor het goede doel. Doneren kan - op de website van KWF - nog steeds. Jayro was tot nu toe te ziek om haar persoonlijk te bedanken, maar laat via zijn moeder weten trots te zijn op zijn oude juf. ‘We halen hier enorm veel kracht uit.’
 

Hopelijk mag Jayro snel weer naar school. We spraken altijd af op dinsdagmid­dag. Ik mis hem heel erg

Ross (12), Schoolvriendje

 

Hoe het verder gaat? Jayro’s vooruitzichten zijn pittig maar goed. Deskundigen zeggen dat de kans op genezing 80 procent is.

,,Maar hij moet de komende maanden wel vaak naar het ziekenhuis”, zegt vriendje Ross. ,,Het kan nog wel anderhalf jaar duren. Hopelijk mag Jayro snel weer naar school. We spraken altijd af op dinsdagmiddag. Ik mis hem heel erg.”

 

 

Voor de Video van dit Artikel klik hier

 

 

 

Bron: www.gelderlander.nl