Nijmegenaar Lennart had kanker: ‘Ik heb gewoon heel veel geluk gehad’.

20-11-2020 17:17


Auteur: Jeffrey Hage - indebuurt.nl/nijmegenFoto: still uit video.

 

Lennart Pluim (32) werd tien jaar geleden gediagnosticeerd met lymfeklierkanker. Nu gaat hij samen met vrienden Sjoerd Ympa en Bram Botterham een halve marathon rennen om geld op te halen voor het KWF, een stichting die zich inzet voor meer onderzoek naar kanker.
 

Lennart vertelt: "Wat ik soms lastig vind is als mensen zeggen dat het knap is dat ik kanker heb overwonnen. Zo is het niet. Ik heb gewoon heel veel geluk gehad, omdat er naar mijn type kanker veel onderzoek is gedaan. Tuurlijk was de chemo erg pittig, maar ik ben inmiddels wel genezen verklaard. Een jongen die ik ken is later overleden aan botkanker. Hij had gewoon pech.


Hij wilde er voor knokken, maar hij had geen schijn van kans. Daarom wil ik ook geld inzamelen voor het KWF. Zodat er meer geld voor onderzoek komt, want er zijn er veel mensen die niet zoveel geluk hadden als ik."


Diagnose was onverwacht:

De diagnose kanker kwam hard aan bij Lennart. "Het was heel onverwachts en vond alles spannend. Ik was 22 jaar en studeerde in Utrecht. Met die studie stopte ik meteen. In Amsterdam ging ik in behandeling. Ik was benieuwd hoe dat zou gaan, maar accepteerde mijn ziekte snel. Ik ben er voor de volle honderd procent ingestapt."


Het mooiste uit de periode van zijn ziekte vindt Lennart dat hij zich verbonden voelde met de mensen om zich heen. "Je leert vrienden en familie beter en anders kennen. Op een goede manier, weliswaar."


Het gaat nu goed met Lennart:

Tegenwoordig moet Lennart nog één keer per jaar naar Amsterdam voor een check-up. "Als je lichaam bestraalt is en chemo te verduren heeft gehad, willen de dokteren checken hoe het met je gaat." Verder heeft Lennart - gelukkig natuurlijk - geen last meer van de kanker.


Nooit zo'n sportief type:

In het weekend van 21 november 2020 is het precies tien jaar geleden dat Lennart met kanker is gediagnosticeerd. Een mooi moment voor hem om stil te staan bij de ziekte en daarnaast iets moois te doen voor meer onderzoek. "Ik wil niet dat mensen denken: ach, die arme jongen heeft kanker gehad en nu doet hij iets moois terug. Want dat is niet zo," vertelt Lennart stellig. "Ik ben gewoon acht jaar lang lui geweest, want ik was nooit zo'n sportief type.


Nu ben ik erachter gekomen dat hardlopen me wel ligt en kan ik mijn eigen verhaal koppelen aan dit goede doel. Ik had dit namelijk echt al véél eerder kunnen doen."Tekst gaat verder onder de video:


Nimma Run:

Lennart had met zes pogingen al de afstand van een halve marathon (21.1 km) te pakken. "Dus kennelijk zat het hardlopen best wel in mijn bloed," lacht Lennart. Al snel sloten vrienden Sjoerd en Bram zich bij hem aan. De heren wilden voor een doel rennen. Lennart: "Zo ontstond het idee om geld in te zamelen voor het KWF. Het streven is om de halve marathon in 1 uur en 45 minuten te lopen."


Even zwaaien:

De route loopt precies langs de huizen van vrienden. "Zodat vrienden en bekenden ons vanuit hun huizen kunnen aanmoedigen. Ook lopen we nog een stukje door het Nijmeegse centrum, als iemand ons daar wil aanmoedigen mag dat natuurlijk (op gepaste afstand) altijd.


Wil jij Lennarts actie steunen? Doneren kan hier.
Bron: www.indebuurt.nl