Nog één KWF-ronde voor Herman en Gerrie.

07-08-2021 11:59ECHTPAAR TER WEELE STOPT NA 35 JAAR MET INZET VOOR KANKERBESTRIJDING.


"Eigenlijk is het allemaal heel dubbel", verzucht Gerrie ter Weele. Het is haar antwoord op de vraag of ze blij is dat er over ruim een maand een einde komt aan de jarenlange inzet van haar en haar man Herman voor het goede doel. Ruim 35 jaar lang stortten ze zich op de jaarlijkse collecte van de KWF Kankerbestrijding afdeling Borne. Vanaf 1996 vervulde Gerrie de rol van penningmeester; Herman werd in 2005 de coördinator. "Prachtig werk met enorm veel leuke contacten", zegt hij. Toch is het na 35 jaar voor hen beiden mooi geweest. "Het wordt zo langzamerhand tijd voor wat anders."


Mooie herinneringen:


Een gesprek met hen aan de keukentafel in de Stroom Esch maakt binnen enkele minuten duidelijk hoezeer ze verknocht zijn aan 'hun' KWF. Een map met krantenknipsels uit de voorbije jaren roept vele mooie herinneringen op; de verhalen vliegen over tafel. Over alle jubilarissen bijvoorbeeld. Maar ook allerlei andere markante zaken die een plekje hebben gekregen op de laptop van Herman passeren de revue.De Tekst gaat verder onder de Foto:Herman: "Ik weet nog goed dat op enig moment een kennis aan de deur stond. Dat was in 1985. 'Ik zoek nog een collectant', zei hij. Nou, dat wilde ik wel worden. Een jaar later was ik al wijkhoofd. Op enig moment ben ik zelfs nog even penningmeester geweest." Ruim 15 jaar geleden nam Herman de rol van coördinator op zich om daarmee de aanjager te worden van de jaarlijkse collecte in de eerste volle week van september. En daarmee samen met een kleine 200 vrijwilligers zoveel mogelijk geld op te halen voor het goede doel. "Véél geld", weet Ter Weele. "Een ruwe telling leert dat we in de afgelopen 24 jaar, vanaf het moment dus dat Gerrie penningmeester werd, ruim 285.000 euro hebben opgehaald in Borne. Een geweldig bedrag. Dan zijn er nog de vele donaties die tussentijds worden gedaan en vergeet ook de collectebussen niet die steeds vaker bij uitvaarten zijn te vinden."


'Borne is een gulle gemeente'


De beide echtelieden zijn in de afgelopen 35 jaar gepokt en gemazeld in het collecteren. Herman: "Uit de cijfers weten we dat Borne een gulle gemeente is als het om goede doelen gaat. De inwoners hebben het hart op de goede plek. Wat dat betreft is er in de afgelopen jaren ook niet zo heel erg veel veranderd. Ja, misschien dat ze wat directer en soms wat botter zijn geworden in een afwijzing als we voor de deur staan, maar voor de rest... nee. Het blijft gewoon geweldig om hier in Borne een bijdrage te mogen leveren."


Het is daarom ook niet voor niets dat beiden lang hebben getwijfeld of ze een punt achter hun werkzaamheden zouden zetten. Toch hakten ze de knoop door en haalden opgelucht adem toen ze in Anne en Niek Koebrugge de juiste opvolgers hadden gevonden. "Ja, we zijn heel blij dat het allemaal in Borne blijft en dat het mooie werk gewoon kan doorgaan. En dat moet ook! Steeds meer mensen krijgen te maken met een vorm van kanker en daarom zijn er ook steeds meer nieuwe, vaak dure onderzoeken nodig. De bijdrage van het KWF is daarbij onmisbaar", zegt Herman op indringende toon. "Ja, elke euro is er één", vult Gerrie aan.


Nieuwe wijkhoofden en collectanten:


Over enkele weken, op maandag 6 september, starten ze hun laatste ronde in Borne. Nog één keer alle veertien wijkhoofden instrueren en enthousiasmeren en ervoor zorgen dat alle collectanten op tijd hun bussen hebben. Daarna maken ze voor de allerlaatste keer de balans op en kan het KWF-boek dicht en worden overgedragen. Maar voor het zover is willen Herman en Gerrie nog een laatste oproep doen. Een appel op nieuwe wijkhoofden en collectanten. "We hebben voortdurend nieuwe mensen nodig die zich ook enkele uurtjes voor het KWF willen inzetten. Ook nu. Het is gewoon belangrijk."


Het mailadres is hg.terweele@lijbrandt.nl . (AJ/BM)
Bron: www.borneboeit.nl