Nog steeds oversterfte onder oudere CML-patiënten.

23-07-2020 20:07


Beeld: Stefan Wiegand.

Sinds 2001 kunnen mensen met chronische myeloide leukemie (CML) behandeld worden met tyrosinekinaseremmers (TKI's). Daardoor is de overleving van deze patiënten sterk verbeterd.


Ook bij oudere patiënten: de relatieve overleving van patiënten met CML in alle leeftijdsgroepen boven 70 jaar is aanzienlijk gestegen na introductie van imatinib in 2001.


Tachtigplussers:

Maar onder ouderen met CML, vooral tachtigplussers, is er nog steeds sprake van oversterfte. Dat betekent dat er in deze groep meer mensen overlijden dan gemiddeld. Zij lijken minder geprofiteerd te hebben van de introductie van TKI's dan jongere patiënten. 


Dat blijkt uit onderzoek van Geneviève Ector (Radboudumc, IKNL) en collega's. Zij onderzochten de trends in behandeling en impact op de overleving van oudere CML-patiënten over een periode van 28 jaar met data uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). 


Bijwerkingen: 

De onderzoekers noemen een aantal mogelijke oorzaken voor de oversterfte. Bijvoorbeeld grotere kans op bijwerkingen bij behandeling met TKI's als ouderen ook al andere aandoeningen hebben. Die bijwerkingen kunnen ervoor zorgen dat ouderen zich minder strikt aan de behandeling houden, of zelfs besluiten te stoppen. Dit kan een reden zijn geweest dat artsen in de beginjaren na de introductie van TKI's terughoudender waren met het voorschrijven van deze middelen. Volgens de onderzoekers moet toekomstig onderzoek meer duidelijkheid brengen over achterliggende oorzaken.


Lees hier het hele bericht op de site van IKNL.
Bron: www.hematon.nl/nieuwsberichten