Nomi (4) heeft kanker en verkoopt koekjes: 'Voor toekomst zieke kindjes'.

27-03-2022 10:49

 

 

Auteurs: Ista van Galen & Noël van Hooft - omroepbrabant.nl/nieuws

 

 

De vierjarige Nomi van der Linden uit Schaijk is net terug uit het ziekenhuis, maar staat zaterdag alweer honderden koekjes, cupcakes en taarten te verkopen. Ze heeft een neuroblastoom, een zeldzame vorm van kanker die bij zo'n 25 kinderen per jaar wordt ontdekt. Maar dat betekent niet dat Nomi en haar omgeving gaan zitten treuren. Zaterdag zetten ze alles op alles om zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar kinderkanker. Ondertussen gaat de vierjarige het ziekenhuis in en uit.

 

Minstens honderd mensen staan zaterdag op de oprit van Pieter en Yvon van der Linden. Het gezin heeft een marktkraam opgezet en verkoopt cupcakes, koekjes en taarten. De opbrengst gaat naar Stichting KiKa, voor onderzoek naar kinderkanker. "Wat nu opgehaald wordt, is misschien niet voor Nomi. Maar dan is het wel voor de toekomst. Net als dat Nomi nu ook profijt heeft van geld dat in het verleden is opgehaald voor de stichting", vertelt mama Yvon.

 

"Ze krijgt veel pijn en haar organen kunnen deels uitvallen."

 
 
In september begon de nachtmerrie. Nomi zag bleek, sliep niet meer, at steeds slechter en schreeuwde het soms uit van de pijn. Na een echo in het ziekenhuis bleek er een tumor in de buik van Nomi te zitten. Zes chemokuren later is de tumor geslonken. Maar genezen is ze nog lang niet.

Binnenkort begint een zwaar traject van anderhalf jaar. Eerst wordt Nomi geopereerd en daarna krijgt ze een hoge dosis chemo, radio- en immuuntherapie. "Daar wordt ze heel ziek van. Ze krijgt veel pijn en haar organen kunnen deels uitvallen", legt vader Pieter uit.

 

Mocht ze van de kanker genezen, dan is er nog vijftig procent kans dat het terugkomt. "Als het terugkomt, is het niet goed te behandelen. Dus het is heel onzeker. Daar willen we liever niet aan denken", vult Yvon aan.

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 
 
Foto: Noël van Hooft.
 
 
 
 
 
 
 
Ze komen net uit het ziekenhuis. Vijf dagen lang lag Nomi in het Jeroen Bosch Ziekenhuis, omdat er bij een controle een bacterie werd ontdekt. Het was nog even spannend of ze zaterdagochtend wel bij de actiedag konden zijn. "Gelukkig waren we nog net op tijd hier", zegt papa Pieter.

De actie is tot hun verbazing een heel groot succes. Nomi vindt het leuk om te doen en er komen veel mensen opdagen. "Voor Nomi is het geweldig, winkeltje spelen is haar ding. We hebben haar ook uitgelegd dat het geld is voor zieke kindjes, dat snapt ze wel", zegt Pieter.

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 

 

Foto: Noël van Hooft.

 

 

 

 

De vijfhonderd koekjes, honderden cupcakes en zes appeltaarten zijn binnen een uur bijna uitverkocht. Veel mensen betalen meer geld voor de lekkernijen, als extra gift. "Het is heel onwerkelijk. We dachten nog: als honderd mensen komen, is dat mooi. Maar daar zitten we al binnen ruim een uur op. Er zijn zelfs mensen gekomen die we helemaal niet kennen. Dat is zo mooi", zeggen Yvon en Pieter terwijl ze naar de drukte achter zich kijken.

 

Volgens de ouders is het heel belangrijk dat er geld gaat naar Stichting KiKa. Zo heeft hun dochtertje tegenwoordig meer kans op overleven dan vroeger. "Jaren geleden moest je voor immunotherapie zo'n zeven maanden naar Amerika. Mede dankzij geld van KiKa, kan dat nu in een ziekenhuis in Nederland."

 

 

Met de actie heeft het gezin in totaal 8200 euro opgehaald.

 

 

 

Bron: www.omroepbrabant.nl