NPO Radio 2 maakt honderd uur radio voor KWF vanuit Deventer, met doneer drive-in en veel artiesten.

01-09-2020 16:37


Auteur: Regien Klein Hegeman - ad.nl/deventer

Doneren aan KWF Kankerbestrijding kan makkelijk via een collectebus of online. In Deventer doen ze het dit jaar anders. Op de parkeerplaats naast de Scheg staat een week lang een glazen studio met bekende NPO Radio 2-dj's. Wie ze wil zien, moet wel de auto in.


Het is maandagmiddag, klokslag 12.00 uur. De NPO Radio 2 Collecte Drive-in in Deventer gaat officieel van start. Oftewel de 100-uurs radioactie met bekende dj's om zo veel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar kanker. Voor de imposante rode toegangspoort van de drive-in, op de parkeerplaats naast de Scheg, kijkt KWF directeur Fred Falkenburg tevreden om zich heen. Hij staat op het punt de week te openen. Iets verderop, achter glas, presenteert Gijs Staverman het middagprogramma.  


Langs het glazen huis:

Voor de toegangspoort staat een korte rij auto's. Falkenburg knipt onder ingetogen gejuich het rode lint door. ,,Dan is het de bedoeling dat de auto's een voor een onder de poort rijden en stoppen bij de praatpaal'', vertelt Mischa Stubenitsky, woordvoerder van KWF. ,,Daar kunnen ze een videoboodschap inspreken en wordt gevraagd hoeveel ze willen doneren, dan door naar het eerste loket, waar de pinautomaat aan een stok wordt aangereikt en bij het tweede loket krijg je een kleinigheidje.''We hebben al zo veel familie verloren aan kanker.

Robbie Flinkert, Donateur KWF Drive-in.Daar maakt het echtpaar Robbie en Willem Flinkert uit Colmschate meteen gebruik van. Ze rijden in hun rode auto langs de praatpaal, pinnen een bedrag en ontvangen als dank een presentje.


Dan stapvoets langs de bekende dj's van het best beluisterde radiostation in Nederland. Gijs Staverman komt van zijn kruk en zwaait achter de glazen ruit uitbundig naar de passanten.


Tekst gaat verder onder de Foto:Een van de eerste donateurs; Robbie en Willem Flinkert uit Colmschate

Een van de eerste donateurs; Robbie en Willem Flinkert uit Colmschate.

FOTO HISSINK.
Drie zussen verloren:

Nog geen minuut later rijden de Flinkerts naar buiten. ,,We hebben zo veel familie verloren'', legt Robbie uit waarom ze doneert. ,,Ouders, drie zussen. We zijn blij dat dit er is. En we wonen dichtbij, dus zijn gegaan.'' 


Verder blijft de straat leeg. De meeste drukte wordt pas later verwacht. Alle shows met bands als Chef's Special, Di-Rect en Racoon zitten vol. De rest van de week wordt gevuld met interviews en podcasts uit het land en de programma's van de dj's. Zij popelen om hun uitzending te maken.


,,Want ook onze dj's hebben met kanker te maken of kennen wel iemand die kanker heeft'', zegt Peter de Vries, zendermanager van NPO 2- en NPO 5 radio. ,,Niemand van ons, ook de artiesten niet, wil dit missen. We ondersteunen KWF voor het derde of vierde jaar. Vorig jaar nog vanaf de camping. Dat zat er nu vanwege de corona niet in. Maar deze actie voor KWF moest hoe dan ook doorgaan. De drive-in was de beste optie.''


Net als Deventer, zegt De Vries. ,,De gemeente was meteen enthousiast. We kregen alle medewerking. De plek is fantastisch. Ruim en coronaproof. Ik hoop dat er heel veel mensen komen doneren!''
Elke donateur die door de drive-in rijdt krijgt een presentje. 

Elke donateur die door de drive-in rijdt krijgt een presentje.

FOTO HISSINK.Bron: www.ad.nl