Nu ook gif in roomijs aangetroffen.

18-07-2021 18:43

                                      


Auteur: Jens Cardinaels - tijd.be/ondernemen/voeding-drankFoto: Lieven Van Assche.

De Belgische voedselwaakhond FAVV heeft het voorbije jaar al 200 voedingsproducten met het kankerverwekkende gif ethyleenoxide teruggeroepen. Na een eerste golf van producten met sesamzaad, gember en kruiden is nu roomijs aan de beurt.


Hoelang nog zal het FAVV producten moeten terugroepen die vergiftigd zijn met ethyleenoxide? Die vraag kan de Belgische waakhond voor de voedselveiligheid niet beantwoorden. Al is het duidelijk dat er voorlopig geen einde komt aan de reeks terugroepacties, die begon in september 2020. Naar schatting 200 producten zijn al uit de supermarkt en van bij de consument teruggeroepen.


Het is een Europees probleem. Midden april 2021 was sprake van 500 terugroepingen in de hele EU. Intussen heeft Frankrijk alleen al 1.819 producten teruggeroepen. In meerdere landen onderzoeken bedrijven en overheden voeding. Daarom moet ook het FAVV nog elke week producten terugroepen.
Miljarden euro's schade.

De schade ramen is onbegonnen werk, stelt de Belgische federatie van voedingsbedrijven Fevia. Maar het is duidelijk dat de terugroepacties de bedrijven miljarden kosten. Supermarkten proberen de rekening door te schuiven naar hun leveranciers. Die kijken naar hun verzekeringen en de bedrijven in het buitenland, van wie ze de vergiftigde producten kochten.
Eerst troffen onderzoekers het gif alleen aan in sesamzaden en producten waar die zaden in zaten, zoals koekjes, hamburgers en broodmeelmixen. Van zulke producten had het FAVV er in april al 150 teruggeroepen uit de supermarkt. Toen begonnen onderzoekers ook gember en kruiden als curry en kurkuma te onderzoeken, wat leidde tot een twintigtal nieuwe terugroepacties.
Bron: www.tijd.be