Oeps, foutje: huisarts wisselt kerstwensen van honderden patiënten met kankerdiagnose.

29-12-2022 18:51

 

 

Auteur: ADVV - hln.be/buitenland

 

 

Ilustratiefoto. 

Foto: Getty Images.

 
 
 
 
 
Een huisartsenpraktijk in Doncaster, Engeland heeft op kerstavond dit jaar een hevige blunder begaan. Toen de praktijk kerstwensen wilde versturen, zouden honderden patiënten een sms hebben gekregen met daarin een diagnose voor longkanker. Niet zo’n vrolijk kerstfeest dus.
 
Een van die patiënten, Chris Reed (57), was op de resultaten van een longkankeronderzoek aan het wachten. Zijn partner barstte dan ook in tranen uit toen die het sms’je las, vertelde hij. Chris probeerde meteen de dokterspraktijk te bellen, maar de lijnen waren geblokkeerd. Daarom rende hij erheen en eiste hij om een dokter te zien. Die vertelde Chris dat het sms’je een vergissing was, en dat zijn uitslag negatief was. “Ze gingen van “je hebt longkanker” naar “vrolijk kerstfeest” in ongeveer een uur. Ongelooflijk”, reageert Chris.

Carl Chegwin, nog een patiënt van de praktijk, deelde screenshots van de berichten op Facebook en noemt de blunder “a MAJOR fucky wucky”. Verschillende andere patiënten bevestigen in de comments dat ze hetzelfde berichtje binnenkregen. Ongeveer twintig minuten na het eerste bericht, ontvingen patiënten een tweede bericht waarin de praktijk zich excuseerde voor de vergissing en de ontvangers alsnog een fijne kerst wensen.

 

In het bericht wordt een DS1500 aangevraagd voor een patiënt. Een DS1500 is een formulier waarmee patiënten met een terminale ziekte in Engeland een uitkering kunnen aanvragen. De patiënt in kwestie heeft een diagnose van “Aggressieve longkanker met uitzaaiingen” gekregen, staat in de sms.

 

Engels dagblad The Sun nam contact op met de praktijk voor een reactie, maar kreeg geen antwoord.

 

 

 

 

 

Bron: www.hln.be