Onbekende man stuurt brief naar stamceldonor Tara (28): 'Ik ben je oneindig dankbaar’.

29-01-2020 18:45


Auteur: Mitchel Suijkerbuijk - gelderlander.nl/overbetuweTara Houterman met de kaart en brief.

Foto: Erik van 't Hullenaar.

VALBURG - Een onbekende man is Tara Houterman (28) uit Valburg oneindig dankbaar. Dankzij de stamcellen die Tara doneerde heeft hij een kans op leven zonder kanker gekregen. Hij stuurde haar een hartverwarmende brief. 'Je bent een perfect voorbeeld van alles wat er goed is in de wereld.'

Jouw donatie betekent meer voor mij en mijn familie dan ik kan uiten. Het geeft me hoop, toekomst, een kans om weer gezond te zijn en van het leven te genieten. Het is een onbetaalbare gift.'


'Niet te geloven'

Houterman glundert van trots als ze leest uit een Engelstalige brief die ze kortgeleden heeft ontvangen. Ze heeft het leven gered van een onbekend persoon ergens ter wereld. Een man van 30 heeft weer toekomst. Volledig dankzij Tara en haar stamcellen die ze doneerde.


,,Het is super bijzonder. Op een simpele manier heb ik een heel grote bijdrage aan iemands leven geleverd. Niet te geloven dat iemand waar ook ter wereld weer een kans heeft door mijn cellen."


De Valburgse is door de man overladen met complimenten. 'Je bent een perfect voorbeeld van alles wat er goed is in de wereld', schrijft hij in een bijgevoegd kaartje. ,,Echt heel lief. En bizar. Ik wil dolgraag weten wie het is. Maar dat blijft anoniem."Je hoeft alleen wangslijm af te geven. Een setje krijg je thuis. Ik dacht nooit meer iets te horen

Tara Houterman.


Donatie was zijn laatste hoop:

De briefschrijver lijdt aan de Ziekte van Hodgkin, een vorm van lymfeklierkanker, schrijft hij in de brief. Een stamceltransplantatie was zijn laatste hoop. 'Alles wat er geprobeerd is, was tot nu toe geen succes. Jouw stamcellen geven me eindelijk een goede kans op een kankervrij leven.'


De patiënt schrijft dat hij zich elke dag sterker voelt. Bij een scan vlak na de donatie waren de kankercellen zelfs verdwenen. Er is dus iemand met een koffertje met mijn stamcellen het vliegtuig in gegaan


Speld in een hooiberg:Tekst gaat verder onder de Foto: 

In de rode zak zitten de stamcellen.

Eigen foto  ter illustratie.

 
Dat Houterman in aanmerking kwam voor donatie, is een zeldzaamheid. Een geschikte donor vinden is als zoeken naar een speld in een hooiberg:  de stamcellen van de donor moeten matchen met die van de patiënt. 


Het donorbestand van Stichting Matchis, het Nederlands Centrum voor Stamceldonoren dat in Leiden en Nijmegen zit, bestond in 2019 uit 310.000 donoren. Maar 215 mensen hebben gedoneerd. Om aan de vraag te blijven voldoen, moet het aantal beschikbare donoren de komende jaren naar 600.000 groeien. 


Nooit had Houterman verwacht dat ze bij de 215 donaties zou zitten. Ze meldde zich ooit aan bij Matchis, nadat ze op Facebook een oproep zag van iemand die op zoek was naar een donor voor haar zieke vriend. ,,Je hoeft alleen wangslijm af te geven. Een setje krijg je thuis. Ik dacht nooit meer iets te horen."


Stamcellen uit bloed gefilterd:Tekst gaat verder onder de Foto:Tara Houterman.

Foto: Erik van 't Hullenaar. 
Toch kreeg ze telefoon: mogelijk was er een match gevonden. Na het afgeven van bloed bleek ze inderdaad de beste match. Vlak voor 'de grote dag' van de donatie moest ze vijf dagen lang zelf injecties toedienen. Daardoor kon haar lichaam extra stamcellen aanmaken.


,,Bij de donatie zelf werd ik via een infuus aan een hemafareseapparaat aangesloten. Urenlang filterde die stamcellen uit m'n bloed. Via een ​ander infuus kreeg ik mijn overige bloed weer terug."


Maximaal 48 uur later heeft de patiënt haar cellen toegediend gekregen. ,,Er is dus iemand met een koffertje met mijn stamcellen het vliegtuig in gegaan." 


'Oneindig dankbaar'

Bij Houterman bleef het traject beperkt tot wat botpijn door de injecties. ,,Fijn was dat niet. Maar het weegt niet op tegen wat de patiënt mee moet maken. Het is heel mooi iets te betekenen."


Daar is de patiënt het hartgrondig mee eens. 'Ik ben je oneindig dankbaar. Weet voor altijd dat je een verschil hebt gemaakt in m'n leven en dat van m'n familieleden. Bedankt uit het diepste van mijn hart', eindigt hij z'n brief. Bron: www.gelderlander.nl