Oncode Institute investeert 4 miljoen euro in nieuwe technologie voor kankeronderzoek in Nederland.

02-12-2019 14:20


Auteur: Jan Webmaster - medicalfacts.nlOncode Institute, een onafhankelijk onderzoeksinstituut dat ruim 800 fundamentele kankeronderzoekers in Nederlandverenigt,  investeert 4 miljoen euro in unieke, state-of-the art technologie voor  kankeronderzoek. Vijf projecten op het gebied van onder andere Single  Cell eiwitmetingen en DNA sequencing, Artificial Intelligence en Deep  Learning zijn toegekend. Deze technologieën komen niet alleen  beschikbaar voor de twaalf instituten die zijn aangesloten bij Oncode  Insitute, maar zullen ook beschikbaar gemaakt worden voor de verdere  onderzoeksgemeenschap in Nederland.


Geert Kops, Scientific Director van Oncode Institute, licht toe:  "Het doel van Oncode Institute is om de resultaten van baanbrekend  fundamenteel onderzoek sneller naar de kliniek te vertalen, om zo de  kansen van kankerpatiënten te verbeteren. In plaats van concurrentie  tussen wetenschappers stimuleert Oncode samenwerking. Investering in  nieuwe technologieën - die door diverse wetenschappers en instituten  gebruikt kan worden en eerder nog niet beschikbaar was in Nederland - is  een van de manieren waarop Oncode wil bijdragen aan doorbraken in  kankeronderzoek."


Het overzicht van de goedgekeurde projecten is als volgt:Oncode single-cell (epi)genome sequencing facility.


Hoofdaanvrager: Alexander van Oudenaarden, Hubrecht Instituut.


Doel:  Opzetten van een faciliteit voor de DNA-analyse van individuele cellen.  Met protocollen ontwikkeld door de aanvragers kan zowel het genomische  DNA als de epigenetische status worden gemeten van een individuele cel. Oncode Single cell proteomics facility.


Hoofdaanvrager: Boudewijn Burgering, UMC Utrecht. 


Doel:  Opzetten van een faciliteit voor het meten van de eiwitten in een  enkele cel door middel van state-of-the-art eiwit massaspectrometrie.Oncode GPU infrastructure to enable Artificial Intelligence and Deep Learning applications.


Hoofdaanvragers: Anastassis Perrakis, NKI; Jeroen de Ridder, UMC Utrecht en Lude Franke, UMC Groningen.


Doel:  Onderzoek maakt meer en meer gebruik van grote en complexe datasets  waarbij kunstmatige intelligentie nodig is voor de analyse. Met deze  aanvraag wordt GPU-infrastructuur beschikbaar gemaakt voor onderzoekers  om het werken met en delen van data mogelijk te maken.Oncode 3D orbital tracking imaging.


Hoofdaanvrager: Tineke Lenstra, NKI.


Doel:  Microscoop waarmee de onderzoeker een deel van een cel kan selecteren  en in 3D kan volgen. Hiermee kan bijvoorbeeld de locatie van een  specifiek molecuul gevolgd worden in de tijd.Oncode platform for clinical colorectal cancer samples.


Hoofdaanvrager: Louis Vermeulen, Amsterdam UMC.


Doel:  Opzetten van een online overzicht van alle beschikbaar materialen  (weefsel, bloed, rest materiaal) van klinische studies op het gebied van  darmkanker wat gebruikt kan worden voor onderzoek. De ontwikkeling van  dit platform zal in samenwerking met het Prospectief Landelijk CRC  cohort (PLCRC) uitgevoerd worden. 
Bron: www.medicalfacts.nl