Onderzoek borstkanker in bus veel later door personeelstekort.

29-09-2019 20:56


Auteur: Meintje Haringsma - gezondheidenco.nl


Het bevolkingsonderzoek naar borstkanker loopt in sommige delen van Nederland vertraging op vanwege een tekort aan personeelsleden. Het gaat met name om de regio's Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Flevoland en Zeeland, maar staatssecretaris Paul Blokhuis verwacht ook in andere provincies op termijn problemen.


Het onderzoek wordt veel later uitgevoerd, omdat er te weinig laboranten zijn om de borstkanker screening uit te voeren. Vrouwen krijgen daardoor gemiddeld drie maanden te laat een uitnodiging.  Vrouwen maken zich zorgen, omdat ze maar geen oproep krijgen.


Eens per twee jaar een uitnodiging:

Vrouwen van 50 tot 75 krijgen eens per twee jaar een uitnodiging om een mammogram te laten maken. Hebben ze borstkanker zonder dat ze daarvan weten, dan kan zo'n foto dat aan het licht brengen en kan de vrouw behandeld worden voor het misschien te laat is. Momenteel krijgen deze vrouwen niet op tijd een oproep voor het onderzoek, omdat de organisaties die het onderzoek uitvoeren personeel tekort komen, meldt verantwoordelijk staatssecretaris Paul Blokhuis. En dat wordt de komende tijd alleen maar erger, vreest hij.

Gemiddeld 3 maanden later en rest van Nederland krijgt probleem ook.Tekst gaat verder onder de Foto:borstkanker, onderzoek, mammografie, borsten, bevolkingsonderzoek, kanker, tumor

Bron: ANP PHOTO XTRA/ Koen SuykHet bevolkingsonderzoek is zo vertraagd dat vrouwen gemiddeld drie maanden te laat een uitnodiging krijgen. De problemen worden de komende tijd alleen maar groter en gaan ook in de rest van Nederland opspelen, denkt Blokhuis. Hij heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu om raad gevraagd.


Maak je je zorgen, neem contact op:

Borstkankervereniging Nederland vindt dit een vervelende ontwikkeling en wil dat er zo snel mogelijk een oplossing komt.


  • Wie zich zorgen maakt over het uitblijven van de oproep kan contact opnemen met het RIVM via telefoonnummer 030-2749111 of info@rivm.nl
Bron: www.gezondheidenco.nl