Onderzoek borstkanker vanaf 20 oktober 2021 weer in Soest.

09-10-2021 16:59Het onderzoekscentrum komt te staan op de parkeerplaats van sporthal Beukendal.

www.pixabay.com


SOEST: Vanaf woensdag 20 oktober 2021 is er in Soest weer een nieuwe ronde van het Bevolkingsonderzoek borstkanker. Vrouwen die in de doelgroep vallen (50-75 jaar) en wonen in de postcodegebieden 3760 tot en met 3764 krijgen hiervoor een uitnodiging.


Voor het onderzoek komt op de parkeerplaats van sporthal Beukendal aan de Beukenlaan een (mobiel) onderzoekscentrum te staan. Daar vinden de onderzoeken plaats. Die bestaan uit het maken van röntgenfoto's van de borsten. Het onderzoek is vrijwillig en gratis.


Mede door corona heeft het verloop van de onderzoeken vertraging opgelopen. Vanwege een personeelstekort, dat ook al door Covid-19 niet kon worden ingelopen, zal een tweede uitnodiging ook langer op zich laten wachten, meldt Bevolkingsonderzoek midden-west.


Normaal gesproken worden vrouwen in de doelgroep om de twee jaar uitgenodigd. Zolang de bezetting niet op orde is, zal deze termijn naar maximaal drie jaar worden verlengd.


1 OP DE 7 Borstkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Ongeveer één op de zeven vrouwen in Nederland krijgt het. Van elke duizend onderzochte vrouwen is bij ongeveer 25 vrouwen aanvullend onderzoek nodig in het ziekenhuis om vast te stellen of werkelijk sprake is van borstkanker. Bij ongeveer 7 op de 25 van de naar het ziekenhuis verwezen vrouwen wordt inderdaad borstkanker vastgesteld. Dat stelt Bevolkingsonderzoek midden-west vast op basis van de eigen cijfers."Door de ziekte in een vroeg stadium op te sporen, wordt de kans op genezing aanzienlijk groter".
,,Door de ziekte in een vroeg stadium op te sporen, wordt de kans op genezing aanzienlijk groter. Daarom is het bevolkingsonderzoek in het leven geroepen. Door het bevolkingsonderzoek overlijden er elk jaar ongeveer 850 vrouwen minder aan borstkanker.'


HUISARTS Midden-west wijst er op dat het bevolkingsonderzoek een momentopname is en het daarom geen volledige zekerheid geeft. Een woordvoerder: ,,Het is belangrijk om regelmatig mee te doen, ook als bij het vorige onderzoek geen afwijkingen zijn gevonden. Niet alle gevallen van borstkanker kunnen vroegtijdig worden opgespoord. Bij klachten wordt geadviseerd direct contact op te nemen met de huisarts.


De medewerkers blijven beschermende middelen dragen tijdens het borstonderzoek. De cliënt mag ook een mondkapje dragen, deze kan ze zelf meenemen of ze kan er een vragen bij binnenkomst van het onderzoekscentrum.INFORMATIE:


Voor meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker of het maken, verzetten of afzeggen van een afspraak kan men terecht op www.bevolkingsonderzoeknederland.nl  

Bellen kan op werkdagen (9.00-17.00 uur), tel. 088- 2669000.

Bron: www.soestercourant.nl/lokaal/zorg