Onderzoek Erasmus: ‘Urinetest toont uitzaaiingen van darmkanker in de lever’.

16-01-2020 17:19


Auteur: Jorien de Wit - ad.nl/rotterdamFoto: ANP.
Met een eenvoudige urinetest zouden mogelijke uitzaaiingen van darmkanker in de lever op te sporen moeten zijn, zo blijkt uit een onderzoek van het Erasmus MC. Het uitvoeren van de test moet in de 'nabije toekomst' mogelijk zijn.


Nick van Huizen deed zijn promotieonderzoek op dit onderwerp. Uitzaaiingen in de lever scheiden specifieke eiwitten uit, die in de urine terug te zien zijn. 'Zie die eiwitten maar als de muren van een gebouw. Ze geven ook structuur aan tumoren, al is de ruimte tussen de tumorcellen een chaos', valt te lezen.


Patiënten met darmkanker hebben, na verwijdering van de primaire darmtumor, 30 tot 40 procent kans op het ontwikkelen van uitzaaiingen in de lever. Darmkanker is de op twee na meest voorkomende kankersoort in Nederland. Jaarlijks krijgen zo'n 14.000 mensen de diagnose darmkanker.


Onderzoek:

Om vast te stellen of er uitzaaiingen zijn, wordt een patiënt meestal onderzocht met CT-scans, echografisch onderzoek en bloedonderzoek. Als de bevindingen van Van Huizen kloppen, kan een patiënt straks voor nacontroles naar de huisarts. Die kan de urine, samen met een bloedtest, naar het Erasmus MC toesturen. 


De urinetest zou 90 procent zekerheid bieden. Dat is evenveel als de CT-scan. De uitkomst van het onderzoek van Van Huizen is veelbelovend, meldt het Erasmus MC. 'We moeten de test eerst nog valideren bij een grotere groep patiënten met uitzaaiingen van verschillende afmetingen in de lever'.


In het vervolgonderzoek testen de onderzoekers urinemonsters net voordat de uitzaaiing wordt verwijderd. 'Dat doen we om vast te stellen dat de urinetest inderdaad bij elke grootte van uitzaaiing positief is.' Mocht het onderzoek goed uitpakken, dan duurt het nog wel enige tijd voor de urinetest daadwerkelijk bij de huisarts ligt.Bron: www.ad.nl