Onderzoek Feyenoordarts Casper van Eijck naar alvleesklierkanker lijkt veelbelovend.

19-11-2020 20:45



Auteur: Redactie Rotterdam/ANP.




Casper van Eijck in het Erasmus Medisch Centrum. 

Casper van Eijck in het Erasmus Medisch Centrum.

Foto: Marco De Swart.






De eerste resultaten in een onderzoek naar een nieuwe behandeling voor alvleesklierkanker lijken veelbelovend. Aan het Rotterdamse Erasmus MC heeft chirurg Casper van Eijck, ook bekend als de arts van Feyenoord, dendritische celtherapie, een vorm van immunotherapie, toegepast op mensen die lijden aan de agressieve kankersoort.

Van de tien patiënten die meededen aan het onderzoek zijn er na anderhalf jaar nog negen vrij van tumoren en in goede gezondheid. Normaal keert de kanker bij de meeste patiënten binnen deze periode terug. 

,,De resultaten zijn zo veelbelovend dat een verzoek tot toepassing bij een grotere groep patiënten op goedkeuring wacht", aldus Van Eijck gisteren op Wereld Alvleesklierkanker Dag. Een vervolgstudie met zestig tot tachtig patiënten moet nog groen licht krijgen van de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO).


Support Casper:

Alvleesklierkanker is een bijzonder dodelijke vorm van kanker. Minder dan 10 procent van de mensen leeft vijf jaar na de diagnose nog. Sinds 2015 voert de Stichting Overleven met Alvleesklierkanker de campagne Support Casper. Doel is uiterlijk in 2030 een betaalbare behandeling voor elke patiënt te hebben. Tot dusver is 11 miljoen euro gedoneerd, waarmee onderzoeken van achttien wetenschappers worden gefinancierd.


De onderzoeksgroep van Van Eijck dook eerder dit jaar met de kennis over alvleesklierkanker ook op het coronavirus. De stichting Overleven met Alvleesklierkanker kocht voor het onderzoek naar immuno-virotherapie een voor Europa uniek apparaat, dat ook in het onderzoek naar het nieuwe virus een rol speelt.


 


Bron: www.ad.nl