ONDERZOEK WIJST UIT: DUURSPORT VERLAAGT RISICO OP KANKER, MET UITZONDERING VAN TWEE KANKERS.

19-08-2023 16:44

 

 

Goed nieuws voor de fietsers! Duursport is niet alleen bevorderlijk voor je conditie, maar ook goed voor je gezondheid.

 

 

Photo: Unsplash/Viktor Bystrov.

 

 

 

 

 

 

Dat sporten goed is voor je gezondheid is al lang geen geheim meer. Wie af en toe een ritje op de fiets maakt, kweekt immers een beter immuunsysteem, wordt minder vaak ziek, leeft gemiddeld langer en loopt minder risico op kanker. Dat werd nu ook bevestigd door een wetenschappelijke studie, gepubliceerd in the British Journal of Sports Medicine.

 

Voor het onderzoek werden iets meer dan één miljoen Zweedse militairen, actief tussen 1968 en 2005, 33 jaar lang opgevolgd. Tijdens hun militaire loopbaan, werd op regelmatige basis hun fysieke conditie gemeten, aan de hand van een inspanningstest.

 

De enorme hoeveelheid data en het feit dat de militaire lange tijd opgevolgd werden, stelde de onderzoekers in staat om opvallende trends waar te nemen. Zo konden ze bijvoorbeeld de fitheid van de militairen associëren met de ontwikkeling van plaatsspecifieke kankers.

 

 

Verlaagd risico op kanker:


Wat bleek? Er is een sterke correlatie tussen een slechte conditie en kanker. “Hogere fitheid wordt in verband gebracht met een lager risico op kanker in het hoofd, de nek, slokdarm, maag, alvleesklier, lever, dikke darm, endeldarm en nieren.”

 

Er is echter ook minder goed nieuws. Het aantal gevallen van prostaatkanker en kwaadaardige huidkanker lag namelijk beduidend hoger bij degenen die over een betere conditie beschikten.

 

 

UV-straling:


In het geval van huidkanker hebben de onderzoekers een eenvoudige verklaring. “Degene met een betere conditie, worden vaker blootgesteld aan UV-straling (bv door buiten in de zon te fietsen).”

 

In het geval van prostaatkanker is er geen aantoonbaar verband met fitheid. De onderzoekers vermoeden dat een verhoogde screening van prostaatkanker aan de basis ligt. “Fittere personen gaan zich sneller laten testen en dus sneller een diagnose van prostaatkanker krijgen. Mensen met een slechtere conditie zijn minder geneigd om zich te laten controleren, maar dat wil niet zeggen dat ze minder risico op prostaatkanker lopen.”

 

 

Sporten is gezond:


Tot slot benadrukken de onderzoekers nog eens dat het verhoogde risico op huidkanker niet opweegt tegen de gezondheidsvoordelen van duursport. En er bestaat uiteraard ook nog zonnebrandcrème om je optimaal te beschermen tegen UV-straling afkomstig van zonlicht.

 

 

 

 

 Bron: www.wielerrevue.nl