Onderzoekers Radboudumc in twee projecten NWO Groot.

25-02-2020 19:03

         


                                                

Michel Vermeulen en Peter Friedl van het Radboudumc nemen deel aan twee onderzoeksprojecten die een NWO-Groot subsidie hebben ontvangen in het domein Exacte en Natuurwetenschappen (ENW). In totaal is ruim 47 miljoen euro toegekend aan twintig nieuwsgierigheidsgedreven onderzoeksprojecten.
 

Hoe weet een cel wat ze moet worden?


Michel Vermeulen van de afdeling Moleculaire Biologie neemt deel aan het project Single Cell Analysis of Animal Development van Sander van den Heuvel (Universiteit Utrecht).


Alle cellen in ons lichaam bevatten een complete en identieke handleiding, het genetische materiaal. Daarin staat de volledige informatie voor onze levensprocessen. Toch gaan cellen totaal verschillende richtingen op: de een blijft een stamcel, een ander wordt een gespecialiseerde zenuwcel. Hoe weet een cel wat te worden? Welke beslissingsprocessen zitten hierachter? Een onderzoeksteam met uiteenlopende specialisaties gaat intensief samenwerken om cellulaire beslissingen te begrijpen. Ze zetten gedetailleerde moleculaire metingen aan ontwikkelende cellen om in een voorspellend computermodel. Het verkregen inzicht gaat helpen cellulaire beslissingen te controleren om daarmee regeneratie te stimuleren en kanker te stoppen.Michel-Vermeulen.


De eerste stadia van uitzaaiing ontrafelen:

Peter Friedl van de afdeling Celbiologie neemt deel aan het project The active matter physics of collective metastasis van Erik Danen (Universiteit Leiden).


Tijdens de vroege fase van uitzaaiing overwinnen clusters van tumorcellen een reeks mechanische blokkades om zich los te weken van de primaire tumor, door omringende weefsels te kruipen, en bloedvaten te infiltreren waarna ze andere organen bereiken. De onderzoekers gaan deze reis mechanisch in kaart brengen door theoretische modellen te combineren met experimentele celbiologie en biofysica in weefselkweek modellen en met in vivo tumorbiologie. Zij willen zo de fysische parameters identificeren die eerste stadia van uitzaaiing reguleren en daarmee inzicht leveren voor rationeel ontwerp van nieuwe therapeutische strategieën.Peter-Friedl.
Bron: www.radboudumc.nl