‘Ongelooflijke teleurstelling’: Natuurmonumenten geeft geen toestemming voor Wandelfestival Drunen.

16-06-2021 09:36


Auteur: Dik de Joode - ad.nl/waalwijkpatrick guitjens

Foto: patrick guitjens.DRUNEN - Het Drunens Wandelfestival op zaterdag 26 juni 2021 gaat níet door.


Natuurmonumenten geeft geen vergunning om te wandelen door z'n natuurgebieden, omdat het daar vanwege corona erg druk is. De stichting Wandelen Tegen Kanker is 'verbouwereerd' en 'ongelooflijk teleurgesteld' over het besluit, laat ze weten.De stichting zit overigens niet bij de pakken neer en biedt de ingeschreven deelnemers een alternatief, op zaterdag 11 september 2021.


In de hoop dat het evenement dan wél door kan gaan. Wie zich al heeft ingeschreven, krijgt zo snel mogelijk bericht. ,,De startbewijzen blijven hoe dan ook geldig voor een nieuwe datum. Als iemand dan onverhoopt niet zou kunnen, gaan we dat netjes oplossen", stelt voorzitter Nicolette Slot-Roefs.Soberder:


Het Wandelfestival zou de 26ste al een stuk soberder zijn, vanwege corona. Zo waren het feestelijk inhalen van de lopers en het festivalgedeelte al geschrapt. Ook zou worden gestart in tijdvakken, zodat in totaal negenhonderd lopers mee zouden doen. Normaal gesproken doen enkele duizenden mensen mee. Vorig jaar ging ook een streep door het fysieke festival. Wel kregen lopers toen de mogelijkheid zelf veilig routes te wandelen. De jaren voor 2020 liepen de deelnemers soms bijna 75.000 euro bijeen voor Pink Ribbon. 


Voor Slot-Roefs kwam de boodschap van Natuurmonumenten als een volslagen verrassing, ook al omdat nu allerlei coronamaatregelen worden versoepeld. ,,We vragen altijd vergunning aan bij zowel de gemeente Heusden als bij Natuurmonumenten. Dat is nooit een probleem. Nu moesten we via de gemeente horen dat zij geen toestemming gaf, omdat Natuurmonumenten geen vergunning wilde geven."
Wij houden ons keurig aan de regels, heel zuur als er dan een streep doorheen gaat. We zijn een door­loop-evenement, met negenhon­derd deelnemers, verdeeld over drie verschil­len­de routes, alles verspreid.

Nicolette Slot-Roefs, voorzitter Stichting Wandelfestival Drunen.
Slot zocht daarop contact met Natuurmonumenten. Daar kreeg ze uiteindelijk 'na diverse  verzoeken om schriftelijke uitleg' via een korte mail als reden te horen dat de druk op de Loonse en Drunense Duinen momenteel te groot zou zijn, met het oog op de nog geldende coronamaatregelen. ,,Maar Natuurmonumenten nodigt zelf mensen uit om naar natuurgebieden te komen. Wij houden ons keurig aan de regels, heel zuur als er dan een streep doorheen gaat. Bovendien zijn we een doorloop-evenement. De negenhonderd deelnemers waren verdeeld over drie verschillende routes, alles verspreid. Maar Natuurmonumenten ziet ons als gewoon evenement."Gesprek:


De stichting heeft donderdag 17 Juni 2021 een gesprek met Natuurmonumenten. ,,We hopen in elk geval toestemming te krijgen voor 11 september 2021. Gezien de snelheid waarmee de coronamaatregelen op dit moment teruggedraaid worden, zou een kleinschalig evenement dan toch mogelijk moeten zijn?", stelt Slot-Roefs. Een festival zit er 11 september 2021 volgens Slot in elk geval niet in, ook niet als de versoepelingen in rap tempo doorgaan. ,,Dat krijgen wij niet meer georganiseerd."Natuurmonumenten heeft op dit moment nog geen nadere toelichting gegeven.
Bron: www.ad.nl