Onrust onder artsen: Ons ziekenhuis straks overspoeld door patiënten die nu zorg mijden.

06-04-2020 13:32


Auteur: Bart-Jan van Rooij - ad.nl/eindhovenAudrey van der Ham, Hartlounge Catharina Ziekenhuis

Audrey van der Ham, Hartlounge Catharina Ziekenhuis.

Foto: Jean Pierre Reijnen/DCI Media.

Ziekenhuizen worden de komende maanden overspoeld door patiënten die nu zorg mijden uit angst voor het coronavirus. Artsen van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven verwachten een hausse aan patiënten die er ook nog eens erger aan toe zijn. Ze vrezen dat de wachtlijsten voor niet-acute zorg veel langer worden. 

Een knobbeltje, pijn op de borst of een raar plekje op de huid. Uit angst voor corona wordt er niet over aan de bel getrokken. Ziekenhuizen worden daarom naar verwachting vanaf komende zomer overspoeld door grote groepen patiënten die langer hebben doorgelopen met klachten. 


Sinds het begin van de coronacrisis is de instroom van patiënten die hulp nodig hebben, met tientallen procenten gedaald. Artsen van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven waarschuwen voor oplopende wachttijden. Ze vrezen dat als de coronacrisis onder controle is, er twee- tot driemaal meer patiënten komen dan gebruikelijk. 


Te druk:

Veel mensen blijven nu weg uit het ziekenhuis omdat ze veronderstellen dat artsen te druk zijn met coronaslachtoffers. Artsen merken dat patiënten ook vaak bang zijn dat ze het virus in het ziekenhuis oplopen. Cardioloog Tim Simmers heeft het aantal patiënten dat zich bij het 'Cathrien' meldt met hartklachten meer dan zien halveren. ,,Nu is het op een aantal plekken in het ziekenhuis gigantisch druk: de longafdeling, de intensive care en de spoedeisende hulp. Veel mensen van aanpalende afdelingen zijn nu uitgeleend om op die plekken te assisteren", vertelt Simmers. 


Ziekenhuizen zijn immers helemaal ingericht op de toestroom van het aantal patiënten zoals dat voor de corona-uitbraak was. ,,Straks, in de zomer, als het ziekenhuispersoneel uitgeput is, komt er een enorme golf van mensen die alsnog de uitgestelde zorg nodig hebben." 


Uitgestelde zorg:

,,Met uitgestelde diagnoses, hogere stadia van kanker die moeilijker te behandelen is of zelfs is uitgezaaid", voorziet oncologisch chirurg Gerard Nieuwenhuijzen van het Catharina Ziekenhuis. Volgens Simmers is de coronacrisis eigenlijk nog maar het begin. ,,Ziekenhuizen gaan het over een veel langere periode veel drukker hebben dan normaal. Ze moeten na de coronacrisis de reguliere zorg uitgesmeerd over een langere periode leveren." 


Volgens oncoloog Nieuwenhuijzen maken patiëntenbewegingen momenteel plannen over hoe de uitgestelde zorg weer kan worden opgepakt. Het belangrijkste middel om wachtlijsten en het aantal ernstig zieken te verminderen, is volgens de artsen: wie met klachten rondloopt, moet naar de huisarts of specialist.Bron: www.ad.nl