Ook mannen kunnen borstkanker krijgen, Gerard heeft het: ‘Behandelen is niet meer mogelijk’.

13-10-2021 14:20


Auteur: Paul Roovers - ed.nl/kempenGerard de Puit met z'n Zündapp en hond Fence.

Gerard de Puit met z'n Zündapp en hond Fence. 

Pix4Profs / Jules van Iperen.


WESTELBEERS/ DEN BOSCH - Oktober is traditioneel borstkankermaand. Met extra aandacht voor deze meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Maar mannen kunnen het ook krijgen. Dat wist Gerard de Puit uit Westelbeers helemaal niet toen het hem overkwam.


In Gerard de Puit (68) zie je nog wel iets terug van de stoere vrachtwagenchauffeur die hij altijd is geweest. Petje op, tattoo op zijn rechterbovenarm. En één op zijn linkerborst: een smiley. Die ronde glimlach past wel bij de man wiens glas meestal halfvol is, hoewel hij eigenlijk weinig reden tot lachen heeft.Bij De Puit werd dertien jaar geleden borstkanker vastgesteld. ,,Ik zag in de spiegel dat mijn linkertepel was teruggetrokken. Ik had ooit eens de deur van een vrachtwagen tegen mijn borst aan gehad, dus dacht dat het daar mee te maken had. Mijn huisarts verwees me naar het ziekenhuis om foto's te laten maken. Bleek het borstkanker. Ik dacht dat alleen vrouwen dat konden krijgen. Ik schrok natuurlijk enorm."


Mooie is er al vanaf:


Een week of vijf later al lag Gerard de Puit op de operatietafel. ,,Ze vroegen of ik een borstbesparende operatie wilde, of dat alles weggesneden kon worden. Ik zei: doe dat laatste maar, het mooie is er bij mij toch al vanaf." Galgenhumor. Direct na de operatie stonden zijn kinderen naast zijn bed. ,,Ze hadden een ballon bij zich met een grote smiley."Uiteinde­lijk heeft de zorgverze­ke­raar de smiley op de plek van mijn tepel betaald.

Gerard de Puit.,,Nadat ik mijn drie chemokuren achter de rug had en de controle bleek goed, heb ik op de plek bij mijn linkertepel die smiley laten tatoeëren. Aanvankelijk wilde mijn zorgverzekeraar het niet vergoeden. Ik zeg: kom op, vrouwen mogen na een operatie wel een tepel laten namaken en ik geen smiley? Uiteindelijk hebben ze het toch betaald."


Van zijn dochter kreeg Gerard een boek dat lotgenoot Henk van Daele al in 2002 schreef. Die verhaalt treffend over de onbekendheid met borstkanker bij mannen. Toen hij in het ziekenhuis waren zei de verpleegkundige tegen zijn vrouw: gaat u maar zitten. 'Maar het was niet mijn vrouw die borstkanker had, maar ík'. Of de keer dat hij in de wachtkamer werd omgeroepen als 'mevrouw van Daele'.


Van Daele had vooral ook moeite met het grote litteken als aandenken aan de operatie. Dat is voor Gerard de Puit heel herkenbaar. ,,Het was enorm wennen, met ontbloot bovenlijf in het zwembad of op het strand. Daar moest ik echt even slikken. En veel kinderen keken juist extra naar me vanwege die smiley."


Ik vertrouwde het niet:


Van die tattoo op zijn linkerborst is nu weinig meer te zien. Veel reden tot lachen heeft Gerard de Puit ook niet meer. De kanker is terug. In  2017 kreeg hij last met ademhalen. Medicijnen hielpen toen. ,,Begin dit jaar merkte ik dat het weer mis ging. Ik vertrouwde het niet en heb toen zelf een mri-scan aangevraagd. In het ziekenhuis bleek er veel vocht achter mijn longen te zitten. En de kanker was inmiddels uitgezaaid. Behandelen is niet meer mogelijk."Mijn kleindoch­ter trekt me er echt doorheen.

Gerard de Puit.De Puit krijgt nu een onderhoudsdosis medicatie, tien pillen op een dag. De ziekte stabiliseert op dit moment. Elke twee weken moet hij op controle in het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch. De bloedwaarden geven dan aan hoe de ziekte zich ontwikkelt. ,,Ik heb niet te klagen", zegt De Puit in zijn recreatiewoning op park Rakelbos in Westelbeers. ,,Maar ik merk wel dat mijn conditie slechter wordt." 


De Puit sombert niet, ondanks de harde boodschap begin dit jaar. Geniet zoveel mogelijk, bijvoorbeeld van zijn kleindochter liv van zes jaar oud ,,Zij trekt me er echt doorheen." Hij heeft ook een ouwe Zündapp gekocht en de bromfiets opgeknapt. Maakt er nu regelmatig ritjes op met andere hobbyisten. Gerard de Puit wandelt ook elke ochtend een flink stuk met zijn hond Fence. Zo lang het kan geniet hij van al deze kleine dingen die zijn leven waardevol maken. Zo lang het kan is het glas halfvol.


Mannen moeten alert worden:


Bijeenkomsten met lotgenoten zoals ook in deze Borstkankermaand worden georganiseerd, daar houdt Gerard de Puit niet zo van. ,,Nee als in een gesprek met mensen mijn ziekte toevallig aan de orde komt, dan heb ik het er wel over. Maar naar bijeenkomsten of zo, dat hoeft voor mij niet zo." Meewerken aan dit verhaal wil hij wel graag: juist ook als man. ,,Ik hoop dat mannen er alert op worden, dat het ze ook kan overkomen. Dat ze regelmatig zichzelf controleren; is er iets veranderd aan mijn borsten?  Mijn tepel? Het kan zomaar."


Borstkankermaand:


De hele maand oktober staat in het teken van borstkanker. De eerste bewustzijnmaand was in 1985.


Ongeveer 1 op de 7 vrouwen in Nederland krijgt borstkanker. Vrouwen met een erfelijke aanleg hebben er meer kans op.


Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker onder Nederlandse vrouwen. Elk jaar sterven in Nederland meer dan 3000 vrouwen aan borstkanker. 80 procent is ouder dan 50 jaar.


Ook mannen kunnen borstkanker krijgen, maar het is zeldzaam; per jaar krijgen in Nederland ongeveer 130 mannen borstkanker. Borstkanker komt vooral voor bij mannen ouder dan 60 jaar.


Een snelle diagnose is belangrijk. Mannen hebben maar weinig borstweefsel en daarom kan de tumor zich extra snel verspreiden.


De symptomen van borstkanker bij mannen zijn dezelfde als bij vrouwen: zwelling (knobbeltje) in de borst, tepelpijn en huidintrekking rond de tepel. Omdat het borstweefsel van de man vooral achter de tepel zit, ontstaat de tumor meestal rondom de tepel.


Verschillende gemeenteraden hebben recent protest aangetekend tegen het voornemen van het kabinet om borstkankeronderzoek bij vrouwen nog maar eens in de drie jaar te doen.websites: www.mannenmetborstkanker.nl www.borstkanker.nl
Bron: www.ed.nl
PREMIUM