Op weg naar een nieuw medicijn.

25-05-2021 16:50

rhabdoïde tumoren

Foto: Rob Godfried. 

Om nieuwe medicijnen te ontwikkelen moet je eerst de biologie van een tumor goed begrijpen.


Een mooi voorbeeld van een onderzoek waarbij die biologie onder de loep wordt genomen is een door KiKa en Maarten van der Weijden Foundation gefinancierd onderzoek naar rhabdoïde tumoren.


Dit zijn zeldzame, zeer agressieve tumoren die voor kunnen komen in de nieren, weke delen en het centrale zenuwstelsel. Op dit moment bestaat er geen effectieve behandelingsoptie voor kinderen met deze tumoren. Nieuwe behandelingsopties zijn dus hoognodig.Het onderzoek:


Onderzoekers van het Prinses Máxima Centrum hebben gekeken hoe rhabdoïde tumoren ontstaan. Door het DNA van tumorcellen en verschillende soorten gezonde cellen van patiënten te bestuderen konden ze dit reconstrueren. De basis voor deze tumoren blijkt al tijdens de embryonale ontwikkeling gelegd te worden. Als daar in bepaalde cellen een specifiek foutje optreedt in het DNA, kunnen die cellen zich niet normaal verder ontwikkelen. Hierdoor gaan de cellen zich ongecontroleerd delen en kan een rhabdoide tumor ontstaan. 


Het DNA foutje in de embryonale cellen zorgt ervoor dat het gen SMARCB1 zijn werk niet meer kan doen. De onderzoekers keken daarom wat er gebeurt als ze in het lab een werkende versie van SMARCB1 in rhabdoïde tumorcellen stoppen. De tumorcellen bleken zich dan weer als gezonde cellen te gaan gedragen.


Vervolgens gingen de onderzoekers op zoek naar medicijnen die de werking van SMARCB1 kunnen nabootsen. Zo vonden zij een combinatie van bestaande medicijnen die dit goed lijkt te kunnen. Hopelijk kunnen deze resultaten snel vertaald worden naar nieuwe behandelingen voor deze tumoren. 
Bron: www.kika.nl/actueel