Op zoek naar de oorzaken van kapselcontractie.

29-01-2020 17:01


Auteur: Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink.
Yara Bachour: Op zoek naar de oorzaken van kapselcontractie.


Siliconen borstimplantaten worden al tientallen jaren gebruikt voor  borstvergroting of borstreconstructie na borstkanker. Kapselcontractie  is de belangrijkste complicatie na een operatie met borstimplantaten.  Het vormt tevens de meest frequente reden voor een her-operatie.  Promovenda Bachour ging voor haar promotie op zoek naar de oorzaken van  kapselcontractie.


Lichaamsvreemd:

Een borstimplantaat is een lichaamsvreemd object en het lichaam reageert  daarop met een beschermend laagje bindweefsel: een kapsel. Sommige  vrouwen hebben te maken met overmatige kapselvorming ofwel  kapselcontractie. Het is vooralsnog niet bekend hoe dat komt.


Bachour richtte zich enerzijds op aandoening zelf, anderzijds heeft ze  zich verdiept in de patiënt-, chirurgische- en implantaat gerelateerde  factoren die een mogelijke rol spelen bij het ontstaan van  kapselcontractie.


Trigger:

Ze keek naar de aanwezigheid van bacteriën en concludeert voor het eerst  dat borstkapsels vooral steriel zijn. Ook onderzocht de promovenda of  bacteriën de immunologische respons in gang zetten. Ze bestudeerde  daarvoor bepaalde receptoren die door bacteriën worden geactiveerd.  Bachour concludeert dat deze receptoren na een implantatieperiode van elf jaar nog steeds worden geactiveerd. Dit suggereert dat een bepaalde  trigger het immuunsysteem continue aanzet.


Na onderzoek van 152 verwijderde implantaten bleken ze permeabel. Zowel  water als kleine partikels blijken in en uit het implantaat te gaan. Tot  slot concludeert Bachour dat eigenschappen van borstimplantaten niet  worden beïnvloed door radiotherapie.Bron: www.medicalfacts.nl