Open haard veroorzaakt kanker.

18-11-2014 20:43

Houtkachels veroorzaken dodelijke hartziekten en kanker, waarschuwen Deense wetenschappers. Zij analyseerden en vergeleken deeltjes in de lucht van een dorp in Denemarken waar ze veel houtkachels gebruiken met die in een dorp waar ze er weinig gebruikten.


DNA-schade:

Ze namen ook stalen rechtstreeks uit de rook van een houtkachel, daaruit blijkt dat dit een hoger niveau van kankerverwekkende stoffen bevat. Professor Steffen Loft waarschuwt: "De deeltjes uit houtrook kunnen zeker fatale hart- en longziekten veroorzaken. Menselijke cellen die werden blootgesteld aan deze deeltjes vertoonden aanzienlijke DNA-schade en veranderingen. Het is vergelijkbaar met de effecten van stofdeeltjes uit het verkeer.


Impact:

De volledige impact op de gezondheid is momenteel nog niet bekend, maar zeker in ontwikkelingslanden waar veel mensen een houtvuur hebben om te koken en te verwarmen is dit een belangrijke oorzaak van ziekte."


Inhaleren:

Professor Steffen Loft: "Onzichtbare deeltjes in rook van hout van kachels en stoven zijn klein genoeg om geïnhaleerd te worden in de diepste delen van de longen." Gelijkaardige deeltjes in uitlaatgassen van auto's en elektriciteitscentrales die op kool werken, werden al in verband gebracht met hartziekten, astma, bronchitis en kanker in eerdere studies.


Bron: www.houtrook.nl