Opereren bij kanker niet altijd de beste optie.

14-04-2023 17:57
 
 
 
 
 
Auteur: Ron Langenveld - limburger.nl
 
 
 
 
 
Niet opereren en afwachten is bij patiënten met endeldarmkanker vaak ook een goede mogelijkheid.
Niet opereren en afwachten is bij patiënten met endeldarmkanker vaak ook een goede mogelijkheid.

ANP / Flip Franssen.

 
 
 
 
 
 
 
 
Maastricht - Onderzoek naar de Wait-and-See-methode (niet opereren maar afwachten), levert bij patiënten met endeldarmkanker positieve resultaten op, blijkt uit onderzoek van het Maastricht UMC+.
 
 
Met name voor de kwaliteit van leven blijkt het voor veel patiënten beter als er niet geopereerd wordt. Bij endeldarmkanker wordt een tumor in het laatste deel van de dikke darm veelal behandeld met bestralingen, eventueel gecombineerd met chemotherapie. Daarna volgt een operatie waarbij de gehele endeldarm wordt verwijderd. Met name die operatie kan zorgen voor een verstoring van de darmfunctie, plas- of seksuele problemen. Ook is er vaker een stoma nodig.
 

Nu blijkt dat zo’n operatie vaak niet noodzakelijk is omdat tijdens de voorbehandeling de tumor al niet meer zichtbaar is. In zo’n geval kan de Wait-and-See methode worden toegepast, waarbij de operatie vervalt, maar er wordt afgewacht en gemonitord of de tumor wegblijft. Jaarlijks krijgen in Nederland zo’n 3000 mensen te maken met endeldarmkanker. Het onderzoek is recent gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Jama Surgery.

 

 

 

 

Bron: www.limburger.nl