Oppepper voor immuunsysteem.

10-06-2021 14:40

Onderzoekers van het Radboudumc hopen een vaccinatie te ontwikkelen die het immuunsysteem van mensen met acute myeloïde leukemie verder kan oppeppen na een transplantatie met donorstamcellen. Zo kan een terugval worden voorkomen.


De onderzoekers vonden een manier die het mogelijk maakt om bij deze patiënten terugkeer van de ziekte te voorkomen door het immuunsysteem een boost te geven. Dat willen ze doen met een vaccinatie die drie verschillende soorten gekweekte dendritische cellen bevat. Dit zijn de cellen van het immuunsysteem die gespecialiseerd zijn in het verwerken van lichaamsvreemde stoffen, zoals tumoreiwitten. Het zijn de 'generaals van het immuunsysteem' die op hun beurt anti-tumor-immuuncellen kunnen activeren. Zo krijgen mensen met AML een grotere kans van hun ziekte te genezen.


Acute myeloïde leukemie (AML) is een vorm van kanker die ontstaat in het beenmerg, die jaarlijks zo'n 700 mensen treft in Nederland. Patiënten krijgen in veel gevallen een behandeling met chemotherapie, gevolgd door een donorstamceltransplantatie. Maar ondanks de transplantatie met gezonde stamcellen kan de ziekte terugkomen.De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift Cancer Immunology and Immunotherapy. Bron: www.hematon.nl/nieuwsberichten  • LOTGENOTEN
Ondersteuning bij leven met en na kanker ' Patiëntenorganisatie Hematon