Oprichter TabakNee Frits van Dam overleden.

30-07-2021 17:14Auteur: Leendert Douma - skipr.nl/nieuwsPsycholoog Frits van Dam, oprichter en hoofdredacteur van TabakNee, is op 26 juli 2021 overleden in het Amsterdam UMC. De hoogleraar heeft zich jarenlang ingezet in de strijd tegen de tabaksindustrie.


Dat meldt TabakNee op haar website. Frits van Dam (1940 tot 2021) studeerde psychologie aan de UvA, was daar werkzaam als wetenschappelijk medewerker en werd bijzonder hoogleraar 'Kwaliteit van leven bij chronische en/of levensbedreigende ziekten'. Hij was als psycholoog verbonden aan het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek (NKI-AVL). Zijn onderzoek richtte zich vooral op pijn en pijnbestrijding bij kankerpatiënten en de rol van verpleegkundigen in voorlichting hierover. In 2006 kreeg hij de Prof. dr. P. Muntendamprijs uitgereikt door KWF Kankerbestrijding. Daarnaast was Van Dam jarenlang secretaris van de Vereniging tegen de Kwakzalverij.


Na zijn pensionering zocht hij contact met longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker, die kort tevoren Rookpreventie Jeugd hadden opgericht. Dat leidde tot de website TabakNee, die van begin af aan tot ophef zorgde wegens de 'naming and shaming'-aanpak van de tabaksindustrie en de Haagse rooklobby. Van Dam was acht jaar hoofdredacteur van de site.
Bron: www.skipr.nl