Oranje-aanvallers in de bres voor kankerpatiënten.

08-06-2021 17:03


Auteur; Lisa Schoenmaker - telegraaf.nl/sportLuuk de Jong en Cody Gakpo zelf ook stamceldonor geworden.ZEIST - Het aftellen is begonnen. Vrijdag begint het EK voetbal en de EK-acties vliegen ons om de oren. De Oranje-spelers en oud-profs cashen met commerciële deals.Luuk de Jong en Cody Gakpo tijdens een trainingssessie van het Nederlands elftal

Foto: ANP/HH.

Wesley Sneijder hakt er vrolijk op los als Koning Toto, Memphis Depay, Georginio Wijnaldum, Daley Blind en Donny van de Beek vervullen hoofdrollen in de reclame van een supermarktketen. Ook Rafael van der Vaart trapt in een knaloranje actiepak een balletje in de reclame van weer een andere supermarkt.


De Oranje-internationals Luuk de Jong en Cody Gakpo doen het anders, zij zijn in hun omgeving (in de familie en bij de eigen club PSV) geconfronteerd met bloedkanker. Voor die mensen is stamceldonatie een 'must' en in Nederland zijn er te weinig stamceldonoren.


Cruciaal:


Beide mannen hebben van dichtbij gezien wat de impact van een donatie kan zijn. De Jong: "PSV-perschef Thijs Slegers onderging onlangs een stamceltransplantatie in verband met de acute leukemie die vorig jaar bij hem werd geconstateerd. Zo heb ik heel direct kunnen zien hoe cruciaal het vinden van de juiste donor is." Gakpo heeft in zijn eigen familie ervaring met ernstige bloedziekte en weet dat "aanmelding letterlijk een leven kan redden."


Beide spelers hebben zich ook zelf aangemeld als donor. Naast hoge ogen gooien op het EK hopen de twee voetballers te scoren voor de stichting Matchis, het Nederlands centrum voor stamceldonoren.


Laatste kans op genezing:


Stamcellen van een gezond persoon kunnen voor patiënten met bloedkanker de laatste kans op genezing betekenen. Het blijkt in de praktijk lastig om een match te vinden. "De kans dat een willekeurige patiënt met een willekeurige donor matcht, is minder dan 1 op 50.000. Om de kans op een match zo groot mogelijk te maken, zijn er dus zo veel mogelijk donoren nodig", zegt De Jong.


Mannen zijn over het algemeen groter en kunnen daardoor vaak meer stamcellen doneren. De campagne van De Jong en Gakpo is er een in termen van voetbal. 'De Match van je leven' waarin ze samen 20.000 andere jonge mannen tussen de 18 en 35 jaar hopen te inspireren om hetzelfde te doen als zij: stamceldonor worden.


Ook andere voetballers maken zich hard voor stamceldonatie. Eerder baarde Sparta-speler Lennart Thy (indertijd spelend voor VVV) al opzien door een wedstrijd te missen in verband met het doneren van zijn stamcellen. Voormalig NEC-speler Frans Paymans heeft tot twee keer toe te maken gehad met een ernstige vorm van kanker. Beide keren keek hij de dood in de ogen, maar dankzij de stamcellen van een donor wist hij ternauwernood te overleven. Hij heeft hierover een boek geschreven: 'Het is een wedstrijd', waarvan een deel van de opbrengst naar Matchis gaat.
Bron: www.telegraaf.nl