Oscarwinnaar William Hurt (71) overleden.

14-03-2022 15:33
 
 
Auteur: Showredactie - ad.nl
 
 
 
 
William Hurt op archiefbeeld uit 2016. 
 

Foto: Reuters.

 
 
 
 
 
 
 
De Amerikaanse film- en theateracteur William Hurt is zondag op 71-jarige leeftijd overleden in zijn huis in Portland (Oregon). Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. Hurt is onder meer bekend van rollen in films als Kiss of the spider woman en Broadcast news. De acteur onthulde in 2018 dat hij aan terminale prostaatkanker leed, die was uitgezaaid naar zijn botten. Volgende week zou hij 72 zijn geworden.
 
 
‘Het is met grote droefheid dat de familie Hurt rouwt om het overlijden van William Hurt, geliefd vader en Oscarwinnend acteur’, liet zijn zoon Will op sociale media weten, aldus entertainmentsite Deadline. ‘Hij stierf vredig, te midden van familie.’
 
 
Hurt was een van de meest gevierde acteurs van de jaren tachtig. Hij won een Oscar in de categorie ‘beste acteur’ voor zijn rol van een homoseksuele man die in Brazilië - toen nog een militaire dictatuur - een cel deelt met een politieke gevangene in de film Kiss of the spider woman uit 1985.

In dezelfde categorie werd hij ook genomineerd voor zijn hoofdrollen in Broadcast news (1987), een satire over de nieuwsindustrie, en in Children of a lesser God (1986), een romantisch drama dat zich afspeelt in een school voor doven. In 2005 ontving hij ook nog een Oscarnominatie in de categorie ‘beste bijrol’, voor zijn aandeel in de thriller A history of violence.

 

 

Stille intellectueel:


Hurt speelde in zijn vroege rollen vaak een stille intellectueel, maar vertolkte later in zijn carrière ook meer uitgesproken personages in sciencefiction- en Marvel-films. Zijn eerste filmrol was die van wetenschapper in de sciencefictionthriller Altered states. Daarvoor ontving hij een Golden Globe-nominatie in de categorie ‘nieuwe ster van het jaar’. Daarna volgden onder meer rollen in films als Body heat (1981), The big chill en Gorky park (beide 1983).

In 1999 werkte hij samen met de Nederlandse regisseur Dick Maas in de komische actiethriller Do not disturb. Hij vertolkte daarin de Amerikaan Walter Richmond, die met zijn vrouw Cathryn en tien jaar oude dochter Melissa in Amsterdam is voor zaken. De dochter is sinds een ongeluk stom en communiceert met haar ouders door te schrijven op een kunststof bord dat ze om haar nek bij zich draagt.

 

Ook stond Hurt in de jaren tachtig regelmatig op het toneel. In 1985 werd hij genomineerd voor een Tony Award, de belangrijkste Amerikaanse theaterprijs, voor zijn rol in de Broadwayproductie Hurlyburly.

 

 

 

Bron: www.ad.nl