Otis heeft kanker en daarom komt zijn zus (7) in actie: Nova&Friends gaat nu de hele wereld over.

12-01-2021 20:43Auteur: Inge Blankvoort - destentor.nl/veluweNova van Koot (7) uit Hattem zamelt met vriendjes en vriendinnetjes geld in voor de Kanjerketting.

Nova van Koot (7) uit Hattem zamelt met vriendjes en vriendinnetjes geld in voor de Kanjerketting.

Henri van der Beek.

Kanker hebben is niet leuk, kinderkanker al helemaal niet. En als je broertje die nare ziekte heeft, dan wil je gewoon heel graag iets doen voor hem en al die andere kinderen die ziek zijn. In een paar weken tijd heeft Nova van Koot (7) uit Hattem al 10.000 euro ingezameld, samen met vriendjes en vriendinnetjes. Voor de Kanjerketting, een snoer van kralen als lichtpuntje tijdens zware behandelingen.


Otis, het 5-jarige broertje van Nova, heeft neuroblastoom, een zeldzame en agressieve vorm van kinderkanker. Sinds september vorig jaar staat hij daarvoor onder behandeling in het Utrechtse Prinses Maxima Centrum. Nova gaf al snel bij haar ouders aan iets te willen doen, geïnspireerd door een eerder gehouden goededoelenactie op school, vertelt haar moeder Kim-My Nguyen. ,,Zelf dachten wij aan Villa Joep, voor onderzoek naar neuroblastoom, maar Nova koos voor de Kanjerketting, omdat ze die speciaal, cool en mooi vindt.''

   


Het polsbandje van Kanjerketting.

Het polsbandje van Kanjerketting.

Foto: Henri van der Beek. 


De ketting is een initiatief van de Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker die ook een polsbandje uitgeeft. Met verkoop van dat bandje wilde Nova in eerste instantie 500 euro inzamelen op school, samen met vriendjes, vriendinnetjes en familie. Maar toen dat lastig werd door de tweede lockdown, maakte Nova een filmpje dat ze met hulp van haar moeder op Instagram zette, met een linkje naar haar donatiepagina. Zo ging haar actie, Nova&Friends voor de Kanjerketting, de hele wereld over. Nova over de Kanjerketting:

,,Alle kinderen met kanker krijgen deze ketting. Ze moeten veel stomme dingen ondergaan. Chemokuren, pleisterwissels, injecties, plaatsen van een maagsonde, bloedtransfusies, spoedopnames en nog veel meer. Voor al deze stapjes krijgen zij een kraal aan hun ketting. Het steunt hen en vertelt hun verhaal. Van begin tot eind. De Kanjerketting word betaald door middel van donaties. Het is fijn als alle kinderen de Kanjerketting kunnen blijven krijgen en dat de kralen niet op gaan. Want dan is je verhaal niet af."


,,Ik vind het fijn en lief dat zoveel mensen reageren, zelfs uit het buitenland. Als je een actie start en mensen gaan echt kopen en doneren is dat fantastisch.'' Het gezin met drie kinderen woont nog maar 2,5 jaar in Hattem. ,,Ik vind het fijn om te zien hoeveel steun we krijgen van iedereen, ook los van mijn actie. Daar zijn we erg dankbaar voor. Ik had niet verwacht dat het zo snel zou gaan, ik kan het bijna niet bijhouden.''Nova's actie is een positieve afleiding in een nare tijd

Kim-My Nguyen, Moeder van Nova (7)Kim-My Nguyen en haar vriend zijn trots op hun dochter. Met haar actie geeft ze een positieve wending aan 'iets heel negatiefs'. ,,Als gezin ervaren we meer positieve energie. Nova heeft het plan om met elkaar met zoiets, bezig te zijn zelf bedacht.'' Iedereen leeft mee, zegt ze. ,,Het is ook een goede afleiding in deze zware tijd.''


Sinds de diagnose voor Otis vorig najaar is het ziekenhuis in, ziekenhuis uit. In december verbleef Otis noodgedwongen 60 procent van de tijd in het ziekenhuis. Dit jaar is het ventje nog niet eens thuis geweest, vertelt zijn moeder. ,,Nova mist haar broertje, ze schelen maar twee jaar, hij is haar speelkameraadje. Maar als Otis nu thuis is, tussen de chemokuren door, ziet ze een broertje dat steeds moet spugen en injecties krijgt.''Nova van Koot (midden) zamelt met vriendjes en vriendinnetjes geld in voor de Kanjerketting.

Nova van Koot (midden) zamelt met vriendjes en vriendinnetjes geld in voor de Kanjerketting. 

Foto: Nova&Friends voor Kanjerketting 
Sinds 21 december 2020 hebben Nova, haar vriendjes en vriendinnetjes via donaties 10.000 euro binnen gehaald. Verkoop van polsbandjes heeft inmiddels 1500 euro opgeleverd. Waar de actie van Nova eindigt, is nog onbekend. Van afronding op 15 februari 2021, Wereld Kinderkanker Dag, zoals haar ouders voorstelden, wil Nova zelf in elk geval niets weten. ,,Ik ga door tot volgend jaar, dat is wat ze nu zegt.'' Wilt u Nova en haar vriendjes en vriendinnetjes steunen in hun actie?

Doneren kan via haar donatiepagina Nova&Friends voor de Kanjerketting.Polsbandjes bestellen kan door een e-mail te sturen naar novainactie@gmail.com.