Oud-Senaatsleider Harry Reid overleden, Barack Obama: "Zonder uw steun zou ik geen president zijn geweest".

29-12-2021 16:42Auteur: Freek Willems - vrt.beBuitenland Verenigde Staten.In de Verenigde Staten is oud-senator Harry Reid overleden. Hij was 82. Reid was de leider van de Democratische meerderheid in de Senaat tijdens het presidentschap van Barack Obama, een periode waarin Democraten en Republikeinen er amper in slaagden om compromissen te sluiten. Toch loodste Reid Obama's belangrijkste wetgeving, de zorgwet of "Obamacare", door de Senaat.


Harry Reid is op 82-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Hij zal herinnerd worden als het langst zittende Congreslid uit de staat Nevada en als een felle strijder van de partijpolitiek, met name tijdens zijn periode als leider van de Democratische meerderheid in de Senaat.


Reid was 30 jaar lang senator namens de staat Nevada. Van 2007 tot 2015 was hij de leider van de Democratische meerderheid in de Senaat, grotendeels tijdens het presidentschap van Barack Obama. Het was een periode waarin belangrijke wetgeving niet of slechts sterk afgezwakt door het Congres raakte, omdat Democraten en Republikeinen er steeds minder in slaagden om compromissen te sluiten.


Zelf kreeg Reid de reputatie van een felle strijder van de partijpolitiek. Zijn relatie met de toenmalige leiders van de Republikeinse partij was ronduit slecht. De toenmalige (en huidige) leider van de Republikeinse minderheid in de Senaat, Mitch McConnell, noemde hem in 2012 de "slechtste leider van de Senaat ooit".


In 2010 hielp Reid Obama met zijn belangrijkste wetgeving, de zorgwet of "Obamacare", ondanks felle Republikeinse oppositie door de Senaat te loodsen. Enkele jaren daarvoor was hij ook een van de politieke figuren die Obama overtuigden om zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen van 2008.Voor Harry ging het niet om macht omwille van de macht. Het ging om de macht om goed te doen voor de mensen.

Joe Biden, president VS."Ik heb de eer gehad om te dienen met enkele van de grootste Senaatsleiders aller tijden in onze geschiedenis. Harry Reid was een van hen", blikt de Amerikaanse president Joe Biden terug op Reids leven en carrière. "En voor Harry ging het niet om macht omwille van de macht. Het ging om de macht om goed te doen voor de mensen." Biden was 8 jaar vicepresident onder Barack Obama en werkte als voorzitter van de Senaat nauw samen met Reid. 


Ex-president Obama postte dan weer een brief op zijn sociale media die hij recent naar de vrouw van Reid had gestuurd om aan hem voor te lezen, toen Reid zwaar ziek was. "Je was een groot leider in de Senaat en in het begin was je genereuzer voor mij dan ik had mogen verwachten", schreef Obama onder meer in die brief. "Ik zou geen president zijn geweest zonder uw aanmoediging en steun en ik zou het meeste van wat ik heb gedaan niet hebben gekregen zonder uw vaardigheid en vastberadenheid."Harry kon manoeuvreren, afspraken maken en druk uitoefenen als geen ander.

Barack Obama, ex-president VS.In het eerste deel van zijn memoires, "Een beloofd land", onderstreepte Obama al de band tussen hen. "We konden het meteen goed vinden. Ondanks onze verschillen in leeftijd en ervaring hadden we allebei het gevoel dat we van ver hadden moeten komen."


Over de moeilijke relatie met de Republikeinen in het Congres en de krappe Democratische meerderheid in de Senaat, schreef Obama: "Harry kon manoeuvreren, afspraken maken en druk uitoefenen als geen ander. ... Het enige wat er werkelijk toe deed, vond achter gesloten deuren plaats in Harry's kantoor. Daar ontving hij de stijfkoppen een voor een om erachter te komen hoe hij hen over de streep kon trekken."

Voor de Video van dit Artikel klik hier

Bron: www.vrt.be