Oud-wethouder Eindhoven en voorzitter Van Abbestichting Peter van den Baar overleden.

13-03-2020 18:15


Auteur: Michel Theeuwen - ed.nl/eindhovenVoorzitter Peter van den Baar van de Henri van Abbestichting is overleden. 1941-2020. 

Voorzitter Peter van den Baar van de Henri van Abbestichting is overleden. 1941-2020.

Foto: DCI Media.


Update: 2EINDHOVEN - Oud-wethouder Peter van den Baar uit Eindhoven is overleden. De huidige voorzitter van erfgoedwaakhond Henri van Abbestichting moest de strijd tegen alvleesklierkanker staken in de nacht van woensdag 11 Maart op donderdag 12 Maart 2020. Hij werd 79 jaar oud. 

De in Lieshout geboren Van den Baar was getrouwd met Ria (77), heeft drie zonen en zeven kleinkinderen. De PvdA'er had als wethouder (1978-1990) vooral volkshuisvesting en enkele jaren zorg en welzijn in zijn portefeuille. Ook leidde hij van 2005 tot 2007 voetbalclub FC Eindhoven als voorzitter.  

Dinsdagavond 10 Maart 2020 is er van 19.00 tot 21.00 uur gelegenheid om afscheid te nemen van Peter van den Baar in de Paterskerk in Eindhoven. Woensdag wordt hij in familiekring gecremeerd. 


Burgemeester John Jorritsma van de gemeente Eindhoven laat in een reactie op het overlijden van de oud-wethouder het volgende weten: 'Peter van den Baar was 12 jaar lang een zeer gedreven wethouder voor de PvdA in Eindhoven. Ook in de afgelopen jaren bleef hij zich op veel manieren voor onze stad inzetten. Onder andere voor het behoud van erfgoed, in de rol van voorzitter van de Henri van Abbestichting. Ik heb hem in die hoedanigheid vaak gesproken. We waren het niet altijd eens, Peter was een kritische 'luis in de pels', maar met een open geest en een groot hart voor de historie én toekomst van Eindhoven. Die liefde voor de stad verbond meer dan dat het ons verdeelde. Wij wensen zijn familie en vrienden veel sterkte toe bij het verwerken van dit verlies.Tekst gaat verder onder de Foto:


Voorzitter Peter van den Baar (midden) van de Henri van Abbestichting, met zijn illustere voorganger Wil Wernink (links) en zijn tijdelijke opvolger Marc van Abbe in 2009.

Voorzitter Peter van den Baar (midden) van de Henri van Abbestichting, met zijn illustere voorganger Wil Wernink (links) en zijn tijdelijke opvolger Marc van Abbe in 2009.

Foto: Rene Manders. 
Van den Baar verliet Eindhoven in 1990 om burgemeester te worden in Goirle. Daar moest hij in 1997 zijn functie neerleggen, na een onderzoek naar het aanbestedingsbeleid en de huisaannemer van de gemeente.  Onder meer het feit dat een groot deel van het ambtelijk apparaat (en de gemeenteraad) zijn vertrouwen in hem opzegde, was daar debet aan. Van den Baar zag het als een rehabilitatie dat de toenmalige commissaris van de koningin Houben het vertrouwen in hem uitsprak. 


Een jaar later werd hij als waarnemend burgemeester benoemd in Ootmarsum, een functie die hij ook nog van 2001 tot 2003 bekleedde in het Zeeuws Sas van Gent.  In 2011 kreeg een nevenfunctie in Overijssel nog een staartje toen Van den Baar veroordeeld werd voor valsheid in geschrifte in zijn functie van voorzitter van het werkvoorzieningschap daar. 


Tekst gaat verder onder de Foto:Peter van den Baar met de Zilveren Tulp 2018 van de Eindhovense Persclub die hij in ontvangst nam als voorzitter van de Henri van Abbestichting. 

Peter van den Baar met de Zilveren Tulp 2018 van de Eindhovense Persclub die hij in ontvangst nam als voorzitter van de Henri van Abbestichting.

Foto: Wouter van Nieuwland.
In Eindhoven leidde hij tot zijn dood als voorzitter de Henri van Abbestichting. In die hoedanigheid bemoeide hij zich graag met een groot aantal zaken in de stad. Om een (tegendraadse)  mening zat hij nooit verlegen, of het nu om het Evoluon, de Paterskerk of de hoogbouw in de stad ging. Regelmatig botste hij daarbij ook met de huidige PvdA-wethouder Yasin Torunoglu.


Voor de Van Abbestichting was het bericht een grote schok. Drie weken geleden meldde Van den

Baar zich wel ziek, maar met de mededeling dat ze bij zijn terugkeer van een korte vakantie met de familie in Oostenrijk maar eens een pilsje moesten gaan drinken over de overdracht. Dat kwam er dus niet meer van. Omdat Van den Baar ziek werd, is hij niet eens in Oostenrijk geweest. 


Vanuit een groot hart voor de stad:

Vice-voorzitter Marc van Abbe van de Van Abbestichting - en tijdelijk waarnemer op verzoek van de al zieke voorzitter - zegt dat Van den Baar 'een echt bestuurder is, die veel gedaan heeft gekregen'. ,,Hij was tot veel bereid om zijn doel te bereiken, was bereid om compromissen te sluiten, trok aan duizend touwtjes tegelijk. Alles vanuit een groot hart voor de stad. Zijn heengaan is voor ons een groot gemis omdat we zijn grote netwerk en zijn link met de politiek gaan missen."Tekst gaat verder onder de Foto:Het bestuur van de Henri van Abbestichting Eindhoven met op de voorgrond de overleden voorzitter Peter van den Baar.  Links achter Ruud Nordt en tweede van rechts Marc van Abbe.

Het bestuur van de Henri van Abbestichting Eindhoven met op de voorgrond de overleden voorzitter Peter van den Baar.  Links achter Ruud Nordt en tweede van rechts Marc van Abbe.

Fotopersburo van de Meulenhof bv. 
Ruud Nordt, ook van de Van Abbestichting, zat lang in de gemeenteraad voor de PvdA en haalde Van den Baar min of meer over om ook in de politiek te gaan. Tussen 1974 en 1978 zaten ze samen in de raad. ,,Peter had een enorme betrokkenheid bij de politiek en het maatschappelijke.


De stichting zal het moeilijk hebben om een opvolger te vinden die zo'n groot netwerk heeft, in de politiek, bij de ambtenaren, in de cultuur, het sociaal-maatschappelijke of in de sport." 


Hij schuwde de schijnwerpers niet:

Volgens Nordt kon Van den Baar tegenstellingen oplossen met zijn diplomatieke gaven, maar ging hij ook wel de confrontatie aan. ,,Als hij ergens achter stond, dan was hij ook overtuigd dat zijn mening ergens toe diende en dan probeerde hij je te overtuigen. Hij schuwde daarbij de schijnwerpers niet." 

 

En Jan van de Sande van de Van Abbestichting heeft het gevoel dat Van den Baar 'in het harnas gestorven is'. ,,Hij was nog steeds altijd bezig om dit of dat voor el kaar te krijgen. Als je met hem naar een wedstrijd van PSV ging dan was je hem de helft van de tijd kwijt, omdat ie dan weer iemand zag die hij wilde spreken", aldus Van de Sande. 


De kleurrijke Eindhovenaar was verder onder andere actief als informateur in de gemeente Nuenen, na de verkiezingen in 2014. Hij verdedigde ook de zelfstandigheid van die gemeente tegenover de grote buurman. 
Bron: www.ed.nl