Ouders van Lieke (4) uit Roden in actie tegen kinderkanker.

21-08-2021 18:26Auteur: Bram Hulzebos - dvhn.nl/drenthe/noordenveldLieke halverwege haar behandeltraject.

eigen foto.

Roos en René Teuben uit Roden zamelen geld voor de strijd tegen kinderkanker. Daarvoor hebben ze een ontzettend goede reden: hun dochter Lieke (4) werd heel ziek. Gelukkig genas ze. Dat gunnen Roos en René alle kinderen die ziek zijn (en hun ouders.


Het zal je maar gebeuren: je tweejarige dochter valt van de bank. Kus, aai over de bol, de tranen zijn snel gedroogd en het leven gaat door. Ze is wel wat huilerig, de laatste tijd, maar dat wijt je aan de peuterpuberteit. Een week later heeft ze nog een beetje pijn aan haar been. Je gaat naar de huisarts die je voor de zekerheid doorstuurt naar het ziekenhuis. Hij vermoedt een scheurtje. Daar zit je dan: in het ziekenhuis, te wachten tot de artsen de onderzoeksresultaten hebben beoordeeld. Je denkt nog: in het ergste geval moet ze in het gips. Dan komen er twee bezorgd kijkende dokters op je af, die je vertellen dat je onmiddellijk met je dochter naar het Prinses Máxima Centrum in Utrecht moet, want de dokters vrezen dat je dochtertje aan acute leukemie lijdt. Er volgt een snelle rit naar Utrecht en je realiseert je nog niet dat de komende twee jaar in niets zullen lijken op wat je tot nu toe mee hebt gemaakt in je leven.


'De rit naar het ziekenhuis was een nachtmerrie".


Het overkwam Roos en René Teuben uit Roden. Hun dochtertje Lieke kreeg de diagnose Acute Lymfatische Leukemie. ,,Die rit naar Utrecht was een nachtmerrie", zegt Roos. ,,Diezelfde avond onderging ze al een aantal onderzoeken en kreeg ze een infuus. Ze begonnen meteen met beenmergonderzoek."


Het eerste onderzoek in een lange reeks. Lieke bleek ontzettend ziek en de behandeling ging met ups en downs: ,,Ze verloor al haar haren, kreeg infecties, onverwachte terugvallen, dan krabbelde ze wat op, maar op een gegeven moment verloor ze door alle chemo's en medicijnen haar spierkracht en kon ze ineens niet meer lopen. We hebben haar opnieuw moeten leren lopen."


Kortom, een lang en zwaar traject, waarin Roos en René, ondanks de enorme zorgen die ze hadden, geraakt werden door de enorme inzet en de betrokkenheid van de mensen in het Prinses Máxima Centrum. ,,Dit is geen ziekenhuis, het is een centrum waar naast optimale zorg ook baanbrekend onderzoek wordt gedaan. Het centrum straalt hoop, kracht en positiviteit uit, ondanks dat er kinderen zijn die het niet redden."


Naar de basisschool:


Het is nu twee jaar later en deze week gaat Lieke voor het eerst naar de basisschool. ,,Ze is schoon."


Hoewel Lieke de ziekte overleeft, zijn haar ouders nog niet klaar. Roos: ,,Als je je bedenkt dat jaarlijks 600 kinderen een vorm van kinderkanker krijgen en je weet dat bijna 150 kinderen het niet overleven... dat vind ik ongelooflijk. Dat kan niet en dat mag niet. Er is gewoon heel veel geld nodig voor onderzoek. Dat doet het Prinses Máxima Centrum. Daar moet dus gewoon heel veel geld naartoe."René en Roos zijn daarom een inzamelingsactie gestart via www.maximaalinactie.nl/actie/lieke  .


De actie loopt tot en met 4 september 2021. ,,Er is al 5200 euro binnen, maar ons streefbedrag is 7500."


Volgende week geven ze een BETERfeest voor vrienden en familie. ,,Daarmee gaan we het leven vieren. Want het leven moet gevierd worden. Wij vragen geen geld voor Lieke, geen geld voor ons, maar willen zoveel mogelijk geld ophalen voor het Prinses Máxima Centrum. Doneer royaal, want met elke euro komen we dichter bij de 100% genezing."Bron: www.dvhn.nl