Oudste rechter Amerikaans Hooggerechtshof Ruth Bader Ginsburg (86) overwon voor de vierde keer kanker.

09-01-2020 16:48
Ruth Bader Ginsburg (86) is de oudste rechter in het Amerikaans Hooggerechtshof.

Ruth Bader Ginsburg (86) is de oudste rechter in het Amerikaans Hooggerechtshof.

Foto: AFP.
De oudste rechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof, de 86-jarige Ruth Bader Ginsburg, zegt dat ze haar strijd tegen kanker heeft gewonnen. Dat heeft ze gisteren bekendgemaakt in een interview met nieuwszender CNN.


Begin juli 2019 werd bij een routineuze bloedtest een tumor op de pancreas vastgesteld bij Ginsburg. Onderzoek wees uit dat het om een kwaadaardige tumor ging. Ginsburg kreeg in augustus drie weken lang bestralingen in een centrum voor kankerbehandeling in New York. Die behandeling blijkt nu succesvol te zijn geweest.


De voorbije twee decennia heeft 'RBG' vier keer de strijd moeten aangaan met kanker. Ondanks die gezondheidsproblemen blijft ze haar functie als rechter uitoefenen. Aanstellingen bij het Amerikaanse Hooggerechtshof zijn voor het leven, en Ginsburg heeft gezegd geen plannen te hebben om met pensioen te gaan.


Voor het leven benoemd:

Dat de negen rechters in het Amerikaanse hooggerechtshof voor het leven benoemd worden door de zittende president, zorgt ervoor dat die ook lang na zijn ambtstermijn nog een grote invloed kan uitoefenen op een aantal belangrijke maatschappelijke zaken in de VS. Ginsburg, een progressieve rechter, werd in 1993 benoemd door de Democratische president Clinton. Ze is erg populair bij progressieve Amerikanen omwille van haar liberale standpunten. In de jaren 70 was Ginsburg een pionier van de strijd voor de emancipatie van vrouwen. Vandaag zit ze in kwesties zoals abortus en het homohuwelijk nog altijd op de lijn van de liberale jongeren.


Als Ginsburg moet stoppen met haar werk, kan president Donald Trump opnieuw een conservatieve rechter naar voren schuiven om haar plaats in te nemen. Sinds de start van zijn presidentschap heeft Trump al twee nieuwe rechters benoemd. Begin 2017 stelde Trump met Neil Gorsuch een eerste conservatieve rechter aan bij de hoogste Amerikaanse rechtsinstantie, vorig jaar leidde zijn voordracht van de conservatieve rechter Brett Kavanaugh nog tot een fel politiek gevecht tussen Democraten en Republikeinen.


Van de negen rechters in het Hooggerechtshof zijn er vier benoemd door een Democratische president, de overige vijf door Republikeinen. Bron: www.hln.be/nieuws/buitenland