Patiënten met borstkanker ongemakkelijk bij het bespreken van cannabisgebruik.

17-03-2022 15:50

 

 

Auteur: Erin Finelli - physiciansweekly.com

 

 

 

Cannabis is een steeds populairdere bron van pijnbestrijding voor medische aandoeningen geworden. Steeds vaker wenden patiënten met borstkanker zich tot cannabis om hen te helpen omgaan met symptomen en bijwerkingen. Uit een online-enquête onder 612 patiënten met borstkanker, geleid door Dr. Marisa Weiss, Chief Medical Officer van Breastcancer.org uit Pennsylvania , bleek dat 42% cannabis gebruikte om hun symptomen te verlichten. De meeste patiënten met borstkanker (79%) meldden dat ze cannabis gebruikten om de pijn en het ongemak van chemotherapie, bestraling en operaties te verlichten. In totaal gebruikte 78% van de patiënten cannabis voor pijnverlichting, 70% gebruikte het om slapeloosheid tegen te gaan, 57% gebruikte het om angst te verlichten, 51% gebruikte het om stress te verlichten en 46% gebruikte het om misselijkheid of braken tegen te gaan.

 

Ondanks het grote aantal patiënten dat verlichting kreeg van cannabis, voelde slechts 39% zich op zijn gemak om hun arts te informeren over hun cannabisgebruik. Vooral gezien het feit dat marihuana niet federaal legaal is, maakt veel patiënten zich zorgen over het vooruitzicht om cannabisgebruik met artsen te bespreken. Dr. Weiss suggereert dat patiënten willen voorkomen dat ze worden beoordeeld, of erger nog, in de problemen komen omdat ze gewoon proberen zichzelf te helpen vanuit een medisch perspectief. Bovendien waren veel patiënten die wel met hun arts spraken teleurgesteld over het gebrek aan kennis van hun artsen over de voordelen van cannabis voor medische behandeling.

 

Hierdoor hebben veel patiënten weinig andere opties dan het internet op te gaan voor informatie over cannabis. Volgens Dr. Weiss heeft 67% van de cannabisgebruikers hun kennis van medicinale marihuana online verkregen. Ongeveer 56% kreeg informatie van familie, vrienden of 'budtenders' - medewerkers van cannabisapotheken die geen apotheker zijn. Apothekers in de apotheek gaven voorlichting aan 36% van de cannabisgebruikende patiënten, en alternatieve zorgverleners, zoals acupuncturisten of chiropractors, informeerden 18% van de cannabisgebruikende patiënten. Slechts 12% van de cannabisgebruikende patiënten kreeg informatie over medicinale marihuana van hun arts en nog minder 7% kreeg die informatie van een verpleegster.

 

Kevin Boehnke van het onderzoekscentrum voor chronische pijn en vermoeidheid van de Universiteit van Michigan benadrukt dat hoewel het gebruik van marihuana legaal is voor medicinaal gebruik, dit het stigma, de juridische gevolgen en mogelijke medische problemen eromheen niet wegneemt. Volgens Boehnke aarzelen gezondheidswerkers vaak om het gebruik van medicinale marihuana met patiënten te bespreken en voor te stellen vanwege het gebrek aan beschikbare ondersteunende gegevens.

 

Toch geloofden veel deelnemers aan het onderzoek zo sterk in de voordelen van medicinale marihuana dat bijna de helft van degenen die cannabis gebruikten om de symptomen te beheersen, van mening was dat het ook een uitstekende optie zou zijn voor de behandeling van tumoren. Bovendien meldde meer dan de helft van de patiënten dat ze na de behandeling het gebruik van marihuana voor hun welzijn voortzetten. Een overweldigende 78% van de deelnemers was het er enigszins of sterk mee eens dat medicinale marihuana het best kan worden gezien als een plantaardig medicijn, en 71% was het er enigszins of sterk mee eens dat de voordelen van cannabis opwegen tegen de risico's. Desalniettemin, vanwege het stigma rond het gebruik van marihuana, was 28% van de deelnemers het er enigszins of sterk mee eens dat ze zich ongemakkelijk voelen bij het bespreken van marihuanagebruik met hun arts.

 

 

Dit Artikel is vertaalt uit het Engels.

 

 

Bron: www.physiciansweekly.com